Foto: Thomas Wal
På senare tid har Linnégatan vaknat ur sin törnrosasömn när det gäller krogutbud som tidigare mest hyst ordvitsande barer och högst ordinära kvartershak. Kino och Hello Monkey banade väg, Rustik och Dr Glas är andra exempel på att mer ambitiösa krögare har hittat hit. Senaste nytillskottet Grill Grotesque ansluter sig till samma muntra sällskap.
Bakom grytorna finner vi rutinerade Ola Andersson, som bland annat i flera år långkokat på Hos Pelle, åratal innan hela Sverige maniskt började långkoka delar av djur. I våras öppnade han Grill Grotesque, och välkomnar matgäster till modern, vällagad och smakrik rustik mat i enkel och proper miljö.
Menyn erbjuder inte mindre än 14 rätter i prisspannet 75–260 kronor och flera av dessa rätter uppehåller sig sympatiskt nog i den lägre prisnivån. Till exempel kostar en rejäl bit kärleksfläsk med baconaioli bara 75 kronor, och det är mycket kärlek för den nätta slanten – det smakar mycket och förbluffande bra.
Grill Grotesques blåmusslor med grillad fänkål och grön chili kostar bara 105 kronor, men är något bleka i smaken, även om fänkålssmaken funkar fint med musslorna. Att äta musslorna ur en alldeles för liten musselgryta var onödigt svårt och kladdigt, men det goda vitlöksbrödet vägde däremot upp det kanske lite väl påvra bordsbröd som annars ställs fram.
En Grotesqueburgare serveras med okej bröd, aningen övergrillad för att vara medium rare men smakrik och saftig, och provoloneost är inte så tokigt till. En applåd för fina pommes som trevligt nog anländer i en minifrytöskanna samt toppade med lite riven ost.
Rätten med det minimalistiska namnet Kantareller, som i sin tur kompletteras med såväl bakat ägg över en spenatstuvad röra samt salsicciakorv och griskind är en ganska lyckosam smakbomb, ett rustikt möte mellan svensk och fransk lantlighet.
Allra bäst är dock Långgrillad shortribs med chimichurry och färsk vitkål. Vi kan inte påminna oss att vi ätit en godare bit grillad kött i den här staden på länge. Den kraftfulla bbq-såsen och chimichurryn i all ära, men köttet är så hypermört och förtrollande gott att tillbehören närmast är överflödiga.
För den sötsugna kan både den gammaldagsa chokladpuddingen eller brittiska cricket-favoriten Eton Mess göra jobbet, men den opretentiösa ostbrickan med danska ostar är klart minnesvärd i all sin enkelhet.
Kan det bli bättre? Jo det kan det, tack vare en supertrevlig servitris som trots en hel del att göra ändå är på strålande humör och ger snabb service, det adderar något till måltiden som gör hela upplevelsen extra värd.