Kenneth Gustafsson.

Wine Mechanics – Sveriges första urban winery

08:36 20 Apr 2018

I Gamlestans slakthusområde håller Wine Mechanics, Sveriges, och kanske till och med Nordens första vineri, till.

Det är förmiddag. Arbetet är i full gång på Lilla Waterloogatan 15. Lastbilar svänger in och lastar ut pinaler samtidigt som elektriker drar ledningar och målare lägger den sista svarta kulören på de nya takbalkarna som går näst sides med dem med anor från 1905. Ner genom ett av de nybyggda husen, som ligger granne med det över hundra år gamla gårdshuset, kommer VD:n och initiativtagaren till Wine Mechanics, Kenneth Gustafsson.
– Vi öppnar om endast några dagar vilket känns helt otroligt när man ser allt det här, säger Kenneth och tittar på alla arbetare.

För en vanlig Svensson kan urban winery vara ett nytt begrepp att förhålla sig till. Ursprungligen kommer det, likt mycket annat inom mat och dryck, från den amerikanska västkusten. I några av de stora städerna, som Seattle och San Fransisco, blev människor trötta på att varje dag ta sig ut till landsbygden för att göra vin. Istället kom någon på den briljanta idéen att ta med druvorna från landsbygden in till stan för att göra vinet i en stadsmiljö.
– Många har frågat oss “det växer väl inga druvor i Gamlestan?”. Nej det gör det ju inte men vi har letat efter druvor hos topp-odlare i Europa som vi sedan fraktar hit för att pressa och jäsa i de här lokalerna.

Göteborgs ses ofta som en stad där man tillverkar mycket. En ingenjörsstad – vi bygger bilar, båtar och kullager. Vi gör jeans, snus och musik men det växer aldrig riktigt något här. Wine Mechanics förklarar Kenneth bara är en förlängning på den traditionen och andan som finns överallt i staden.
– Vi ser oss själva som vintillverkare i stadsmiljö.

Kenneth visar mig runt i det gamla svinstallet. Trots att det i lokalen, på över 900 kvm, kommer finnas rum för både ostron- och vinbar samt en restaurang är det vineriet som kommer vara Wine Mechanics hjärta.
– Det är här allt händer. Var man än är i byggnaden ska man alltid känna att man är nära tillverkningen.

skarmavbild_2018-04-20_kl._08.33.30.png

Det tar mellan 24 och 36 timmar att köra hit druvorna från odlingarna i Europa. Vilket är lite längre tid än vad som är vanligt men i rätt temperatur tar druvorna ingen skada.
– Genom de här portarna kommer druvorna in, säger Kenneth och öppnar de stora gröna dörrarna  i vineriet.
I höst jobbar vi med druvor från tre länder – Frankrike, Tyskland och Ungern. Någon gång i september brukar det vara skörd, så då kommer druvorna i kylda lastbilar hit.

Här på plats i Göteborg avstjälkas druvorna i en maskin och pressas till druvmust. Sedan åker vinet direkt ned i ståltankarna som står uppradade längst väggarna eller på ekfaten. Där börjar själva vinifieringen, alltså att jästen äter upp sockret för att sedan omvandlas till alkohol.
– Det vi kan göra när vi har fått musten är att välja en sån här behållare, säger han och pekar på ståltankarna:
– Som inte ger någon smak alls eller ekfat. Det är dem som kan ge olika smaker till vinet men absolut inga andra tillsatser.

För att inte ligga efter till den kommande öppningen är första årgången av Wine Mechanics vin gjort på plats i Europa. På måndag morgon så ska ståltankarna vara fyllda med vin förklarar Kenneth.
– Det är helt jävla magiskt att få vara med första gången det händer. Samtidigt är man helt uppe i det och har inte riktigt kunna ta in vad som sker och njuta.

Visionen med Slakthusområdet är att det ska bli som Kødbyen i Köpenhamn eller Meatpacking district i New York. Alltså ett ställe där mat och dryck ska stå i centrum. Kenneth kallar läget briljant men samtidigt outforskat. Trots att området endast ligger tio minuter bort från de centrala delarna av Göteborg räds folk att ta sig hit.
– Många går in med tanken att detta är fel håll, att staden faktiskt slutar vid centralstationen. Jag är dock uppvuxen i Bergsjön så detta är rätt sida för mig, säger Kenneth med ett leende, och fortsätter:
– Samtidigt är vi med från början och kan sätta vår prägel hur vi vill att det ska bli – vi är trots allt precis i starten av förvandlingen.

De första tre vinerna, med årgång 2017, kommer vara följande: Fistful of Love Spätburgunder Rosé, Gimme Gimme Gimme Riesling & Wine Mechanic Syrah.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2018.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!