Daniel Müllern är en skånsk kock som gillar att laga bra och hederligt enkel mat på goda lokala råvaror. Tillsammans med sin fru äger han den välrenommerade krogen Skafferiet i Kåseberga men har ett förflutet på Operakällaren i Stockholm, Konrad i Köpenhamn och den saligt insomnade gourmetkrogen 1 rok i Malmö. Han var även med om att dra igång Rasoir i Malmö, men lämnande när ägarnas kvalitetsmedvetenhet sjönk som en potatis i vatten. Nu har han bestämt sig för att öppna krog i Ystad.
Daniel, varför Ystad?
–Det är en stad som gåtfullt nog inte har en enda bra krog att äta på. Trots att det finns en publik som vill ha kvalitet. Krogen jag ska öppna blir absolut inte lyxig, det blir ett brasserie eller bistro med hängmörad ryggbiff och goda grönsaker. Inte så komplicerat, bara bra och enkelt utan tjafs. Men det blir ändå fina dukar och porslin, det finns ingen liknande krog där, det är jättekonstigt, den bästa krogen i stan just nu serverar halvfabrikat och fabriksgjord potatisgratäng!
Ungefär som i Lund då, där det nästan är omöjligt att hitta en krog att äta enkel kvalitetsmat på. Ska du ge Ystadsborna några överraskningar då?
–Kanske lite. Det är möjligt att jag serverar flytande kväve till någon dessert ibland, så det ryker lite du vet. Det har de nog inte sett och tycker säkert är kul.
Ja, flytande kväve kommer man inte undan med på de fina gastronomikrogarna just nu, det känns lite gjort. Men på en bistro i Ystad blir det säkert populärt.
Vad ska krogen heta?
–Jag vet inte. Har du några förslag?
Gör det inte för krångligt bara. Döp den till din adress, Stora Östergatan.
–Du, det kanske jag gör! Tack för det.
Daniel Müllerns krog, som alltså ännu inte har ett namn, öppnar sista veckan i november på Stora Östergatan 1 i Ystad.
What’s eating Ystad?
Stad:
Kategori: