Vinbarerna kommer till Malmö!

Karin Ericson 15:07 3 May 2011

Jag har bott i Spanien i några månader, lärt mig att röka ikapp med män med pondusmagar, druckit sherry och skurit skivor av Serranoskinka i byns fullproppade vinbarer. Jag har vandrat runt i Tel Aviv, som är vaket dygnet runt, det kvittar om klockan är tre på eftermiddagen eller fem på morgonen, vinbarerna är alltid öppna, fullsatta. Cavabarerna likaså. Jag har stått i ett kokande hett Rom i en bar utan bord och stolar men med viner från golv till tak som du kan peka på, och kypare i svart fluga som fyller på ditt glas.

När man reser hittar man dem nästan överallt. Vinbarerna. Ett ställe där drycken är i centrum och maten ett komplement. Ofta flödar människorna ut ur dem, genom dörren, och bildar en stor skrålande folkmassa på gatan. En skrattande massa med glas i händerna. I Malmö är det än så länge mest en vacker synvilla som dödas av två val. Rött och vitt. På flaska. Men det håller på att ändras. Det har dykt upp små stjärnor på himlen som viskar om att något är på gång.
Restaurangerna blir mer och mer noga med att ta in egenimporterat och har ett genomtänkt utbud. I takt med att restaurangerna blir bättre vågar vi prova mer. Och vi kommer att se allt fler vinsorter på glas. Känn på ordet. Glas. Det öppnar upp helt nya möjligheter för att få smaka olika sorters vin, jämföra och lära sig.
Förutsägbara vinmenyer indelade efter druvsorter, beskrivna med ord som få egentligen begriper, börjar ersättas av hängiven och kunnig personal som förstår att para ihop gäst med vin på ett helt annat sätt än tidigare. Sommelierer som kan förklara hur ett vin smakar utan att nästla in sig i högfärdiga termer. Dessa sommelierer kommer att frälsa en helt ny armé av vindrickare. Detta kan vara slutet och början på något nytt. Slutet på alla de middagar då en i sällskapet, den självutnämnde vinkännaren, öppnar vinpsalmen och beställer flaska utefter den druva han (sällan hon) lärt sig uttala, och som resten av sällskapet måste anpassa sig efter.

På Systembolaget på Hansa stöter man allt oftare på lördagsmiddagsplanerare som vågat ta sig in i butikens vinkällare för att för första gången lägga några hundralappar extra på ett väl utvalt vin med hjälp av den engagerade personalen som sprider sin kunskap. Nogspottat på systemet, här jobbar många engagerade röster som hjälper till att sprida dryckeskultur.
Något nytt håller alltså på att hända på Malmös krogscen. Det kommer att vara restaurangerna som banar väg för vinbarerna genom att öppna upp sådana i sina lokaler, med ett stort urval på glas. Sedan hoppas jag att det bara är en tidsfråga innan den äkta vinbaren slår upp portarna. Här är några som börjat.

1 Moccasin
Fersens väg 14 040 631 08 80
Den mysiga lilla krogen har den mest hängivna vinbaren i staden. Det var kanske här det började. Här finns alla viner på glas och menyn anpassas efter drycken istället för tvärtom. Eva som äger krogen letar hela tiden efter nya flaskor och nya spännande kombinationer. Jazz och personlig avslappnad stämning gör detta till mitt favorithäng, vilken kväll i veckan som helst.
Öppet: tis–lör 12–sent

2 Bastard
Fersens väg 14 040 631 08 80
Bastards långa bardisk som går runt om hela det öppna köket är alltid fullsmockad av gäster som dricker vin och det skapas ett härligt sorl som påminner om vilken storstadsbar som helst. En slående atmosfär. Vinerna är väl utvalda, beskrivs med passion från servitörerna och går att beställa på glas. Prova gärna något av deras naturliga vin. Det går så klart att äta något gott i baren också.
Öppet: tis–tor 17–00, fre–lör 17–02

3 Atmosfär
Fersens väg 4, 040 12 50 77
Om man sitter på en skattkammare av viner, varför inte låta fler njuta av dem? Det var förmodligen så restaurangen tänkte när de ordnade några barplatser där man kan hänga och dricka sig igenom vinlistan. Storlek på rätterna är perfekta för att alltid kunna unna sig något till. Prova Henrik Regnérs egen import av champagnen Collard Picard som passar utmärkt till osttallriken. I sommar kommer det att finnas en bar utomhus också!
Öppet: mån–lör kl 17–01, lunch mån–fre 11.30–14.30.

4 Rebell
Friisgatan 8, tel 040-979735
Nya Rebell på Friisgatan har en liten vinbar i restaurangen för att låta gästerna hänga tillsammans med goda viner som kan matchas med smårätter som rökta räkor och mycket speciella fish and chips. Ett perfekt stopp på vägen ut i stället för att ta en sedvanlig öl.
Öppet: mån 11.30–14.30, tis–tors 11.30–23.00, fre 11.30–01.00, lör 17–01

5 Rosen bar and dining
Mäster Johansgatan 15, tel 040 24 85 24
Kunskapen i baren är stor och vinerna står kanske en aning i skuggan av det fantastiska drinkutbudet, men här finns många viner och på sommaren finns ett stort urval av rosé i vinoteket. Alla viner är spanska och till dem kan man beställa riktigt goda tapas.
Öppet: mån–tors 11–00, fre–lör 11–01
 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.