Ett nytt år innebär nya restauranger, rätter och matupplevelser. Vi har pratat med tre personer, som på olika sätt har koll på de skånska krogarna, om vad vi har att vänta av krogåret 2014.
Sara Berg
Matskribent och kock.
Vad tror du om krogåret 2014?
– Mer sydamerikanskt. Vi har redan sett den mexikanska matboomen komma. I Stockholm går det att äta mat från Peru, ett land som trendtippats länge. Det är kanske i år det händer? Var hamnar den första venezuelanska restaurangen? Annars: gränsen mellan kock och servitör kommer att bli än mer otydlig.
Vad gillade du med krog-Malmö 2013?
– Att köttet slutade vara norm, trots att vår köttkonsumtion ökade. På de bästa restaurangerna har köttet betraktats mer som ett tillbehör än som en rättighet och ingen har saknat det. Dessutom blev det enklare att dricka naturvin ute.
Vad vill du slippa hitta på krogen i år?
– Rödlistad fisk och crème brûlée. Det finns så många andra desserter som bara väntar på att få bli serverade. Nu har det blivit dags för kvotering, det händer ju ingenting annars.
Vad har du för förhoppningar om 2014?
– Att det börjar märkas även på restaurangscenen att det finns fler än 170 olika nationaliteter i Malmö. Att folk slutar förvänta sig att thailändsk, indisk och vietnamesisk mat ska vara snorbillig och gå att få i aluminiumlåda. Även dessa kök förtjänar bättre än så.
Björn Gadd
Journalist och programledare för Mat i munnen.
Vad tror du om krogåret 2014?
– Nyöppningshetsen som vi såg i början av 2013 kommer att mattas av. Jag tror och hoppas på ett naturligt urval, där de krogar som hittar balansen mellan hög kvalitet och humana priser kommer att finnas kvar medan andra försvinner. I takt med att restauranggästernas matkunskaper har blivit större tror jag att respekten för råvarorna, att ta till vara på allt och att välja leverantörer med större omsorg, kommer att sprida sig även till krogar som inte haft det tänket tidigare.
Vad gillade du med krog-Malmö 2013?
– Att så många roliga, spännande och ambitiösa krogar öppnade upp. Att kön till Saltimporten Canteens luncher var längre än den till Jensens Bøfhus. När jag tänker efter var det den längsta kö jag någonsin stått i, men det var värt det.
Vad tyckte du var mindre bra?
– Den svajiga kvaliteten på restaurangerna med mexikansk inriktning och medföljande urvattning av ordet ”genuin”.
Vad vore det ideala tillskottet till Malmös krogutbud?
– En vegansk finkrog med höga ambitioner på alla positioner. En koreansk restaurang, det har många längtat efter länge. Det koreanska köket bjuder på ett väldigt socialt sätt att äta på, man är många som delar på flera mindre rätter och det ger en helt annan stämning när man äter tillsammans, och inte var för sig. Det skulle också vara trevligt med ett kök som serverade cajunsk eller kreolsk mat. Eller kanske soulfood.
Emma Thörnkvist
Bevakade Malmö och Lunds krogar för Sydsvenskan 2013.
Vad tror du om krogåret 2014?
– Jag tror att vi kommer att äta på ännu mer annorlunda sätt än förut. 2013 började food trucks och matvagnar komma till Malmö, den danska pop up-restaurangen Rødder kom till stan och matklubben Mad i Malmö startade. Det blir ännu mer så i år tror jag, med hemmarestauranger och liknande. Dessutom fortsätter det gröna att ta plats på tallrikarna, som exempelvis kål, och olika kök blandas. Exempelvis öppnar ju Jörgen Lloyd, före detta köksmästare på Mrs Brown, en kvarterskrog på S:t Knut där han inspireras av det mångkulturella Malmö.
Vad gillade du med krog-Malmö 2013?
– Att mycket hände och att utbudet breddades. Flera nya ställen öppnade. Mexikansk mat poppade upp här och där och vi fick fler som serverade dumplings.
Vad vill du slippa se på krogen i år?
– Rödlistade fiskar och skaldjur samt balsamicokräm ringlad över maten. Nittiotalet är över och det är inte speciellt gott.
Vad vill du se mer av på Malmös krogscen under året?
– Mer och bättre asiatisk mat. Koreanskt och kinesiskt till exempel. Och opretentiös servering. På nyårsdagen mitt på dagen serverade exempelvis Bastard pizza från vedugnen på gården och spelade punk. Mysigt, gott, kul och populärt.
Vad blir nästa pulled pork?
– Jag gissar lobster rolls. Hummerkött i bröd.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2014.