Olle Groth och Ayla Yavuzalp. Foto: privat

Noisy Bastards till Nöjesguidens ölmässa i Stockholm

10:50 22 Mar 2023

Den 25 mars är datumet alla ölälskare ska skriva upp i kalendern. Till Nöjesguidens Ölmässa i Stockholm har vi bjudit in flera olika bryggerier, och nu har du chansen att bekanta dig med dem i förhand.

Ölbryggarparet Ayla Yavuzalp och Olle Groth har många ess i rockärmen. I hemstaden Sundsvall driver de sedan 2018 Noisy Bastards Brewing Company. 2020 öppnade de folkölsbaren Noisy Folk & Bar i centrala Sundsvall, men behövde till följd av pandemin stänga verksamheten. Nu laddar Ayla upp inför Nöjesguidens ölmässa i Stockholm och svarar på några öliga frågor. 

Var håller ni hus dessa dagar? 
– Vi bor numera i en slags evig popup-barverksamhet på vår klubb Pipeline – Sundsvalls hantverksölställe. Givetvis är vår bar ekonomiskt obunden och vi bär både kostnader och vinster själva, och med det bestämmer vi över alla våra kranar. Så det är en fin blandning av vår egna produktion och andra superfina bryggeriers öl som flödar. Pipeline fyller för övrigt hela 50 år i år och vi kämpar nu för de kommande 50 åren tillsammans. 

Favoritstil på öl?
– Olle tycker Imp stout. Jag håller med men lägger till alla världens bäriga lyxiga surisar och mumsiga hazyz. Men en riktigt fin lager går hem vilken dag som helst för oss båda – hantverksbryggd förstås. 

Vad kännetecknar en riktigt bra bärs?
Balans baby! Där ringarna på vattnet skapar nya smaknivåer och man är trygg från första droppen.

Vad är utmärkande för ert bryggeri?  
–  Klubbpuls, punk, gränslöshet, fokus, gemenskap, kärlek, sömnlöshet och blöta strumpor. Vi ska köpa nya lyxiga stövlar när lågkonjunkturen backat.

Vad tar ni med er till mässorna i vår?
– Alla ny släpp förstås! 

Pandemi, skenande elpriser och lågkonjunktur. Vilka åtgärder har ni tagit för att klara överlevnaden?
Alla möjliga åtgärder, och behållit modet samtidigt som vi expanderar. Sakta däremot – nästan en stillastående expansion, och vi har även fått stanna av helt flera gånger. Men jag tror att det är viktigt att vara modig och lita på magkänslan. Sedan att ha med sig ett bra gäng som håller i en lite när man vacklar är livsviktigt. Många gånger känner man supporten från branschkollegor och vi liksom håller om varandra på ett fint vis. Öl- och musikbranschen är bäst. Samtidigt, om det inte längre går  – ja då gör det inte det. Så kepsen av till alla kompisar som är modiga att våga ta beslutet att brygga sin sista öl och säga hejdå på ett tag. Det är svårt att stänga ner sitt älskade ställe liksom, det är hjärtskärande. Tänk vad en sådan liten sak som differentierad alkoholskatt skulle kunna göra för ekonomisk skillnad. Eller om vi skulle slopa bryggerilånen, så att alla Sveriges kranar på alla krogar var hantverksbryggeriers produktioner. Vi brygger liksom lager vi med, ofta till samma pris som de större. Så det finns ingen anledning att välja något annat än hantverksbryggd öl.

721b064c-697b-4aa1-96a3-bf7389145eb3.jpeg 

Vilken är er allra bästa öl?
Pongo pow 12,8% lakrits stout! Och vår nya lager som heter KLUBBLAGER, som vi bryggt i samarbete med Pipeline i Sundsvall. Den första husölen på klubben. Kanske Bibbligy kvalar in där med som en svinbra bärs, det är en hallon- och björnbärs- pale ale. Ni får bestämma när vi ses på lördag! 

Hur är Sundsvall som ölstad?
Numera riktigt bra! Sundsvallsborna hänger med oss var vi än dykt upp och sätter krav på produkterna. Vi har arbetat hårt med att etablera våra folköl, och från allra första början var det såklart lite att arbeta in – att man betalar lika mycket, eller ibland mer för en öl med hälften så hög alkoholhalt. Men sakta så växer paletten, behovet och kunskapen. Sedan är vi  den första etableringen av en ölfestival i denna storlek, och ur det perspektivet att samla många bryggerier från olika delar av Sverige men även internationellt, så har vi gjort en fin premiär 2022. Nu arbetar vi inför år två, vi har även en större livescen och annat mysigt på vårt festivalområde vilket är svinkul. Öl och musik med en massa käk och skönt häng. Kom till Sundsvall i Juli!

 
Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

AVA vinbar

Nu var det dags att inte bara testa det som hälls i glasen, utan även det som serveras på tallrikarna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!