Foto: Sean Foley.

Mor och son bakom ny krogsuccé på Davidshall

09:07 14 Oct 2019

Tillsammans har de tagit autentisk street food från Hong Kong till Malmö.

Efter att ha jobbat inom både Malmös och Köpenhamns reklambransch i flera år bestämde sig Luong Lu till slut för att säga upp sig. Nu har han, tillsammans med sin mamma Kim Trinh, öppnat Malmös just nu mest hajpade restaurang – Lu.
– Idén kom inte igår, utan det är något som föddes för flera år sedan. Men så har vi lagt stort fokus på att hitta rätt lokal eftersom vi vet att konceptet är bra. Grundidén är att vi vill servera mat som vi själva älskar och njuter av.

I september var det 40 år sedan hans föräldrar kom till Sverige från Kina och under hela uppväxten har matlagningen varit närvarande – vilket gjort att Luong Lu själv fått en naturlig och nära relation till köket.
– Vi har alltid lagat fantastisk mat hem och idén kommer därifrån. Att jag vill visa upp den matkulturen som mina föräldrar, nu speciellt min mamma, bär med sig. Konceptet är från Hong Kong och jag gillar inte att använda ordet ”autentiskt”, men jag blir tvungen. Vi ville hitta det autentiska köket, som vi inte kände fanns, säger Luong Lu.

Mamma Kim Trinh var först försiktigt optimistisk till att hänga med på sonens idé och ställde sig frågande om Malmö var redo för det kantonesiska köket som har sitt centrum i Hong Kong.
– Jag sa till henne att ja, Malmö är redo och jag lyckades övertala henne. Även om hon inte riktigt förstod hur jag kunde säga upp mig från ett välbetalt reklamjobb och satsa allt på en business som innebär att jag kommer få jobba fyra gånger så mycket och tjäna mycket mindre, säger Luong Lu och skrattar.

Brytpunkten för att förverkliga drömmen kom när Lite Off lämnade den mysiga cafélokalen på Davidshallstorg 3 och möjligheten att ta över öppnade sig.
– Min polare drev Lite Off och jag har varit där så många gånger. Jag säger fortfarande, att får jag välja lokal fritt i hela Malmö så är det just den här lokalen som ligger mig mig närmst hjärtat. Det klientelet, läget och stämning som infinner sig där, ja, det är precis vad jag velat ha.

Sagt och gjort tog mor och son över lokalen och drog på inspirationsresa till just Hong Kong i somras. Resan dokumenterade av den världskända matfotografen Sean Foley och de båda nyblivna restaurangägarna besökte ställe efter ställe och deltog i köket.
– Stod i ett kök i en vecka och lärde mig ett helt otroligt hantverk. Det handlar om hur ankan måste förberedas, kryddas, plockas, glaseras och lufttorkas. Jag vill vara noga med att credden i detta ska gå till köket. Det är en konstform och en process som tar lång tid. Det är därför vi har stängt under eftermiddagen för att sen öppna på kvällen igen, det är mycket som behöver förberedas i köket. 

Och eftersom maten kräver sin expertis har duon fått hjälp av en av Malmös mest omtalade kockar Minh Hua, tidigare på China Garden.
– Han är en legend inom detta. Vi är så glada att han väljer att vara med och göra detta. Egentligen är han pensionär, så han behöver inte, men han gör det ändå och är med och driver köket.

Mottagandet har varit enormt och trots att man i skrivande stund bara haft öppet i fyra dagar har det varit full aktivitet på restaurangen. Maten har tagit slut två timmar innan stängning och man jobbar nu hårt för att tillgodose Malmöbornas behov.
– Det är helt fantastiskt. Jag hade inte ens kunnat föreställa mig detta. Vi jobbar otroligt mycket just nu och det är slitsamt men samtidigt underbart, säger Luong Lu.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna.