Månadens krogprofil: Sally Voltaire

16:38 5 Dec 2013

sally_voltaire-2.jpg

Systrarna Voltaire

PUB, tel 211 811, systrarnavoltaire.se 
 

På Restauranggalan i början av november tog familjen Voltaire emot priset för Årets Hälsokoncept, och alltsedan öppningen i våras har kön till den vegetariskt fokuserande restaurangen ringlat lång. Ansvarig för restaurangen är Sally Voltaire, från den andra generationen Voltaires. 

 

Hur hamnade du i krogbranschen? 

– Jag föddes i princip in i den. Min mamma är krögare och min pappa är fotograf och jag började jobba extra på mammas lunchställe på Narvavägen när jag var typ 14. Jag skalade kilovis med iskalla apelsiner till frukosten och stod i kassan. Efter gymnasiet utbildade jag mig till bartender och hade min praktik på Café Opera, för att jag ville ha en utmaning. Herregud, en eloge till alla som arbetar i den baren. Stressnivån där. Sedan har jag jobbat på en restaurang i Västindien och alla restauranger i familjekoncernen. 

Hade du något val, med tanke på ditt efternamn? 

– Man har alltid ett val. Jag har gjort revolt hundra gånger om och sagt ”aldrig mer krogbranschen”.

Vad är det som driver dig då? 

– En diagnos? Haha, jag har faktiskt börjat fundera lite på om jag har ADHD. Inte för att jag tror att det skulle förändra mitt liv om jag plötsligt fick en diagnos, men jag tror att alla som är i den här branschen kan hålla med om att man måste vara en viss typ av människa för att orka och för att hela tiden gå igång på saker och tycka att det är kul. Jag älskar mitt jobb och jag älskar att inte veta hur nästa dag ska se ut. När det är lite kaos mår jag bra, är det för lugnt blir jag lätt uttråkad. 

Vi har sett en hel del hälsofokuserade krogetableringar den senaste tiden. Har konkurrensen hårdnat? 

– Jag har inte märkt av det, men tycker bara att det är roligt att fler satsar på mat som man mår bra av. Konkurrens behövs, då steppar alla upp, men jag tycker inte att man ska överdriva åt något håll. Det är självklart en ära att i folkmun vara betraktad som hälsofokuserad, men jag tror inte att för mycket av någonting är bra. Jag älskar gäster som beställer en rawfoodsallad, dricker en läsk och äter ett bakverk till dessert. 

Händer det aldrig att du bara vill skita i allt vad hälsa heter och mikra en fryspizza?

– Jo. Veckorna när jag inte har min son. Då jobbar jag längre dagar och ofta helg. Sedan kommer jag hem och öppnar kylen fyra gånger och bara stirrar. När man jobbar med mat hela dagarna tar det liksom bara stopp ibland. Då skiter jag i allt och äter glass till middag. 

Hur ser din drömgäst ut?

– Min drömgäst är någon som kommer för att äta för första gången och som är skeptisk för att vi inte har kyckling på menyn. Men som en timme senare har tagit av sig kavajen och undrar om hen kan beställa en kaffe och helt har förlorat tid och rum. Sedan älskar jag gäster som ber om matlåda när de inte orkar äta upp. Det är fortfarande inte helt socialt accepterat i Sverige vilket är synd. Ingen blir ju glad av att slänga mat.

Hur ser den inte ut? 

– Jag har nästan bara drömgäster. Men folk som paxar bord genom att lägga sina kläder på alla stolar för att sedan gå och beställa kan göra mig tokig. Sedan står det gäster med varm mat, utan någonstans att sitta, för att det ligger kläder i hela restaurangen. Låt det naturliga flödet råda. Då får alla sitta.

Saknar du något i Stockholms krogvärld? 

– Restauranger och kaféer som inte behandlar gäster med barnvagn som andra klassen medborgare. Och så saknar jag kvinnor. Jag var på Restauranggalan på Cirkus i måndags och uppskattar att det var cirka 80 procent män där. Jag har gjort ett aktivt val att sluta arbeta med leverantörer som marknadsför sig själva på ett kvinnoförnedrande eller sexistiskt sätt, eller som automatiskt omyndigförklarar mig för att jag är ung och kvinna. Det är ändå 2013.


Systrarna Voltaire har öppet mån–fre 10–19, lör 10–18, sön 11–17. 
 

 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2013.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!