Ledare #9: Är det rimligt med resereportage från Lesbos 2017?

10:08 17 Oct 2017

April-numret av tidningen RES har legat på min grannkollegas skrivbord sedan ja, april. Först häromdagen tittade jag på det ordentligt, antagligen för att det inte ser särskilt uppseendeväckande ut. Omslaget, en rosatonad bild från Palma de Mallorca över en idyllisk och “genuin” uteplats vid ett vitt stenhus. Shabby chica möbler, en smal hund. Rubriker som: “Bristol - hett, hippt, historiskt”. “Emilia Romagna - Smakfulla Italien”, “Föröarna, en föränderlig resa”.

Men så mitt bland dem någonting oväntat: “LESBOS – GENUINA GREKLAND”. Jag öppnar tidningen och bläddrar fram till reportaget som öppnas upp med en bild på en friskt solbränd kvinna i solglasögon. I bakgrunden skymtar vita parasoller. Ingressen lyder: “Lesbos har varken stora hotellkomplex, shoppingcenter eller inkastare. Istället har ön miljoner olivträd, vildhästar, åsnor sällsynta fåglar och ett av den grekiska övärldens bästa kök”. Brödtexten startar: “Vi äter och dricker, dricker och äter.” Den fortsätter med att räkna upp olika maträtter som låter feta och goda. Först halvvägs in i texten nämns, som i förbifarten, att ön under de senaste åren fått ta emot stora flyktingströmmar som sett Lesbos som porten till frihet.

2015 anlände en halv miljon människor över havet från Turkiet till Lesbos. På vägen omkom många.

Jag googlar lite. I februari 2015 publicerades ett annat resereportage i Expressens Allt om Resor om den “oförstörda ön Lesbos”, alltså mitt under brinnande flyktingkris. Men inte ett ord om det. I texten intervjuas ett par som hittat en klippa de vill köpa och döpa om till Carlos Hill.

I mars 2016 skrevs ett avtal mellan EU och Turkiet som gjort att flyktingtillströmningen stannat av. Fortfarande bor tusentals flyktingar på ön. Deras mål är att ta sig därifrån, vidare ut i Europa. Men de är fast.

I Allt om Resor fortsätter paret som vill köpa en klippa med att berätta om öns alla fördelar som gör att de faktiskt inte har någon större lust att åka hem till Sverige igen.

Mer om hur Tidens Anda tar sig uttryck här. I oktobernumret av Nöjesguiden hittar du även en intervju med genibröderna Bennett och en text om den rasismanklagade pjäsen Marken Brinner som sätts upp igen. Läs ditt horosop för månaden här, en intervju med Min Stora Sorg här, en med Hanna Lindberg här eller en Sophie Vuković --> där. Och här hittar du resten av de 64 sidorna.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2017.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!