Den 19 april gästspelar åtta kockar på 19 Glas Bar och Matsal. Sju rätter, åtta kockar – samtliga kvinnor.
Bland de gästande kockarna märks Elvira Lindqvist som till vardags är souschef på Artipelag, Felicia Kiper Hellman som är kock på Långbro Värdshus och Lisa Lönner Pulkkinen som driver Husmor Lisa Rök & Kök. På menyn står klassiska svenska smaker.
– Egoistiskt nog så utgår jag från mig själv och det jag tycker är gott när jag skapar mina rätter, säger Elvira Lindqvist. Jag föredrar enkel mat med rena smaker och snygg finish och flera olika texturer så att en inte tröttnar innan maten är uppäten. Just nu är jag också ohälsosamt beroende av chimichurri, groddar och svampbuljong.
Samtliga deltagande kockar
Elvira Lindqvist, souschef på Artipelag
Felicia Kiper Hellman, kock Långbro Värdshus
Emelie Johansson, kock Restaurang Hjerta
Pia Arendell, kock Hammenhögs Gästis
Lisa Lönner Pulkkinen, Husmor Lisa Rök & Kök
Jessie Sommarström, kökschef på Rigoletto
Projektledare är Linn Söderström, privatkock och frilans i matmedia, och som gudmor till projektet står matskribenten och föreläsaren Lisa Förare Winbladh.
Kvällens meny
Bakat ostron med lenrökt sandefjordsås, soyamarinerad forellrom, krispig gurka och krasse
Vit sparris med löjrom från Vänern, lättrökt på Lisas äppelträn, crème på brynt smör & citrus, vilda blå violer, ängssyra och löktrav från trädgården samt karamelliserat mesostpulver.
Små svampfyllda kroppkakor, kronärtskockscreme, råhyvlad svamp, groddar och smörad svampbuljong.
Bara lök, krokett, lökkräm, syltade lökar, buljong.
”Kalv i dill” Långbakad kalvbog med jus, vitt vin och äppelmust, kräm på vit morot, rostad vit morot, citron och finhackad dill, dillolja och rostat bovete.
Hallon- och saltlakritsmaräng med citronsorbet, saltlakritskolasås, vispad grädde, violblommor och atsinakrasse.
Gästspelet bokas som vanligt via 19 Glas hemsida.