Jacy’z – ett nytt ess i Essärmen

09:53 14 Nov 2022

28 proppfulla våningar med två hotellkoncept, ett flertal restauranger, barer och en handfull klubbar av olika slag. Nu har Jacy’z Hotel & Resort öppnat i Gårda. 

Från början var tanken att hotellet skulle heta Jimmy’z efter vd:n Jimmy Olsson. Så blev det inte, efter att den monegaskiska klubben med samma namn hörde av sig. Det amerikanska shortsmärket Jimmy’z, någorlunda kända för sina plagg med kardborreförslutning, har inte varit i kontakt. 

Nu heter hotellet iallafall Jacy’z. Den i dagsläget kontroversiella bokstaven Z är hämtad från klubbarna i Monte Carlo som inte räds att använda z istället för ett traditionellt s. Dagen innan öppning springer ivriga medarbetare runt i vinröda bomberjackor där Jacy’z-loggan lappats över Jimmy’z-förlagan på varje rygg. Det är så pass skickligt gjort att man aldrig hade märkt något om man inte visste.

Det kryllar av omsorgsfullt utvalda tyger och textilier på Jacy’z. Det vältränade ögat förstår kanske att hotellet drivs av ESS Group, som också ligger bakom exempelvis Steam Hotel, Ellery Beach House och Falkenberg Strandbad. Genomgående i ESS Groups verksamheter tycks vara att det inte räcker att bara vara ett hotell, utan helst vill man att många koncept ska rymmas under samma tak. Så är det även på Jacy’z.

Ett hotell, tänker du. Nej. Två! Två hotellkoncept åtminstone. Inte nog med hotellet Jacy’z, på de två ovanliggande våningarna ryms det mer exklusiva konceptet JQ (Jacy’z Quarters). JQ-gästerna får ett sms på ankomstdagen med instruktioner om att hämta ut rumsnycklar i speakeasy-baren JQ Lounge. Utan att avslöja för mycket om den hemliga baren kan vi säga så här: man känner sig som hemma. Särskilt om ens hem har inramade bilder på Pierce Brosnan och David Hasselhoff.

Nycklarna till Jacy’z-rummen hämtas ut i receptionen på entréplan som naturligtvis också är en blomsteraffär. Längre in i huset finns restaurangen Archie’s vars bar har skylten “You’re needed here like Vanity Fair and popcorn”. Det är naturligtvis upp till betraktaren huruvida man tolkar det som en komplimang eller inte. Ännu längre in på samma våning öppnar lunchrestaurangen Gaby’s den 10 november och snart även ett sushihak.

Det var den våningen det. På de andra finns golfsimulator, kontor, konferensrum, sportklubb och mycket mer. Men de bokstavliga höjdpunkterna finns på plan 27 och 28. De är asian fusion-krogen Gogogaga och poolklubben Pachanga. Till vardags är Pachanga något som man möjligen skulle kunna kalla ett spa. Det är eldrum, pooler, bastu och andra klassiska spaelement med de oklassiska spaelementen drinkar och musik. Om nätterna är det däremot det man hoppas att en poolklubb är, nämligen en klubb med pool. Han som rattar det hela heter Joakim Francis Risby och kommer senast från rollen som klubbchef på Port du Soleil. 
– Jag har gjort allt förutom jobba på hotell. Jag har högskoleutbildning och jag har alltid försökt gå en lite mer karriärssäker väg. Jag har alltid tyckt att den här branschen är gjord för mig. Den är väldigt logisk för mig. Att ha många bollar i luften samtidigt, att hitta lösningar på problem. Det kan vara allt ifrån att det saknas en kabel till TV:n till att någon är alldeles för full till att vi saknar personal i disken, säger Risby.

Det råkar också vara exakt de problemen som är vanligast förekommande i mitt liv. Att det saknas personal i disken beror oftast på att jag är den enda personalen och att jag inte vill diska. Just på Jacy’z blir det nog osannolikt att det saknas personal, med tanke på deras 300 anställda. Joakim Risby lyser upp när han beskriver hur kommunikationen ska gå ihop. Äntligen får man snacka excelark!
 – Jag gillar siffror, men jag gillar också människor. Nu sitter vi och bygger ett CRM-system eftersom jag ändå vill vara närvarande i alla dialoger utan att vara närvarande. Det ska kännas som att jag är närvarande i lösningen men jag är kanske inte där. Det kan även vara så att det sitter tre jättebra gäster där nere som en bartender snappar upp och säger "de måste upp och festa". Hur kan jag få 300 anställda att förmedla detta upp till mig i ett slags filter, så att det blir rätt? Allt det här vill jag skapa i ett excelark. Det ska bli kul att se hur jag kan synka de här två intressena – gästrelationer och excel.

Gästrelationerna verkar nästan roligare än excelarken.
–  Jag älskar att skapa relationer, både utanför och på arbetsplatsen. Jag vill verkligen att alla gäster ska bli sedda. Jag kommer naturligtvis ha gäster som jag umgås med mer än andra men jag vill verkligen att alla blir sedda, säger house managern Risby.

Alla medarbetare jag talar med verkar måna om att även lokalbefolkningen ska bli sedda på Jacy’z. Det är trots allt bara 233 rum för gäster, så förhoppningen på att göteborgarna ska ta sig dit är stora.
– Vi vill verkligen hitta den här fantastiska mixen av internationella resenären med de lokala. Och de lokala ska kunna uppleva precis allting här. Du ska inte komma till Gårda för att bara ta ett glas. Du ska verkligen komma hit för en helhetsupplevelse, som jag är helt säker på att jag kan ge. Jag vill att du ska kunna komma till mig och säga att "Joakim, jag är med 10 vänner. I helgen skulle jag vilja göra något riktigt kul. Du har fria händer. Vad ska vi göra?". Sen är det nästan som att man sätter ihop ett Ikeakök åt en kund. Du ska bara sitta bredvid och varje detalj är så viktig. Vad ska vi ha på oss? När börjar vi, vilken tid? Jag vill förklara för dig vad du ska göra så att det blir optimalt, säger Joakim Risby.

Han hoppas på god stämning mellan Pachanga, Gogogaga och de andra klubbarna i Göteborg. 
– Vill man komma till Göteborg och bo någonstans så är det perfekt att bo här. Vill man festa vidare vet jag exakt hur man ska ta sig dit. Men jag tror även - är det en gäst som vill hänga på ett ställe som inte tillhör ESS Group så är det ju naturligtvis i mitt intresse att den gästen ska ha kul oavsett var den är. Jag tror på ett samarbete, oavsett vilket ställe det är, så kommer det lyfta stan. Det är det Göteborg är, säger Joakim Risby med eventuell gåshud.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2022.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!