Ilias Ioannidis: "Matlabben är det nya svarta – men behövs de?"

Redaktion 14:17 25 Feb 2015

Här inne döljer sig ett matlabb.

Snart tar de över. Matlabben. Innovationslabb med hållbar mat i fokus. Studios där du får följa skapandeprocessen från råvara till färdig rätt. Det innovationsdrivna experimentköket där du som tittar är medskapare och gäst. Matlabben är det nya svarta. Men behöver vi dem? 

Lux har tillsammans med OpenLab öppnat ett ”helt nytt unikt kafékoncept – en plats där nytänkande, experimenterande, vetenskap, mat och samhällsutmaningar möts”. Björn Frantzén har självklart ett i Studio Frantzén. Det går också ett rykte om att fastighetsbolagens våta dröm, Urban Deli, ska öppna ett snart.

Men vad är ett matlabb, och varför behöver vi det? Varje gång du lagar mat, varje gång du brer en smörgås, varje gång du kokar pasta är det ett experiment. Smöret kanske är 8,3 grader kallt just nu, det kanske ligger 20 gram mindre pasta än förra gången i 0,6 liter mer vatten? Det är därför du lyckas bättre vissa dagar och sämre andra. 

I ett matlabb får du som gäst vara med och skapa och påverka. Men räcker det inte med alla experimentkök som privilegierade krogar har, eller med LRFs nybyggda testkök? Måste snart varenda litet kafé öppna ett matlabb?

Storytelling är svaret. Historien om att just denna rotselleri åker kommunalt från Norrtälje tillsammans med odlarens son, som för övrigt blev den sista Kalle Anka Cup-vinnaren innan turneringen bytte namn, blir lite långtråkig i längden. Matlabben gör historierna mer spännande. Men vad är storytelling mot innovativt lagad mat?

Hur skulle ett vettigt matlabb kunna se ut? Som public service, fast inte lika djupgående. Undervisningen och pedagogiken ska vara ungefär som föräldrar, stränga men samtidigt förlåtande. Exempel: stek den hackade löken på medelsvag värme i 20 minuter. Varför? Därför att det blir godare då. Men vad händer med löken? Googla. 

Ta bort alla vacmaskiner, crockpots, popcake makers och sous vide-maskiner. Börja om från början. Lär dig att pochera en fisk. En jävligt fin fisk. Det är där vi gör skillnaden i matlagning. Det borde komma i första hand. Alla maskiner är obrukbara om du inte kan det grundläggande i matlagning.

Ett transparent back-to-basics-matlabb.

Ilias Ioannidis jobbar med innovation, mat och kommunikation. Han var tidigare bland annat en av drivkrafterna bakom Atelier Food på Fredsgatan. 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!