Foto: Christian Andersson
Johanna Lindskog är modedesignern och hattmakaren som lade hattarna på hyllan, tog finkaffet till Slottstaden och nu gör S:t Knuts torg till ett ännu lattetätare kvarter.
När vi träffar Johanna Lindskog på Uggla Kaffebar har hon och hennes kaffepartner Ajje Ljungberg haft öppet i två veckor, och allt är inte helt på sin plats än. En ouppackad diskmaskin står bredvid bardisken och väntar på att få bidra till köket. Uggla Kaffebar ligger i hörnlokalen på S:t Knuts torg där kaféet Mys tidigare huserade. Innanför dörren finns ungefär tio barplatser och en liten soffa. Utanför finns två träbänkar samt på S:t Knuts torg ett antal mindre kafébord där en behaglig skugga infinner sig under träden.
Utbudet på Uggla Kaffebar är enkelt. Kaffet är i fokus, några bakverk, mackor och danska ekologiska fruktdrycker. Klockan är halv sex en solig söndag eftermiddag i början av juni – egentligen skulle de ha stängt för dagen för en halvtimme sedan men eftersom gästerna inte verkar sluta titta in genom dörren håller Johanna och Ajje öppet ett tag till.
Under våren har ställena runt S:t Knuts torg ploppat upp likt svampar ur jorden. Vinbaren Kiez, Spoonery och Uggla Kaffebar har alla öppnat inom två månaders tid och förra året öppnade både Café Number 6 och EKOorient. Johanna tror att det finns en positiv konkurrens i kvarteret.
– Fokuset hos oss är utan tvekan att servera riktigt gott kaffe, med kaffe dels från Drop Coffee i Stockholm och Coffee Collective i Köpenhamn. Men även från våra Malmövänner på Lilla Kafferosteriet och Solde. För mig är det viktiga såklart kaffet och jag älskar hantverket, men även samtalet över en kopp.
Johanna var även med och drev Rosie’s Coffee and Wine i Slottstaden fram tills det stängde ner i oktober förra året.
– Vi var för många ägare. Det som är skönt med Uggla Kaffebar är att det bara är jag och Ajje. Vi är dessutom två olika personligheter som är en perfekt kombination. Jag tror också att vår lokal här är riktigt bra för att här kan vi även nå dem som är på väg någonstans och vill ha en kaffe på vägen. Rosie’s låg lite avsides och det kändes som att gästerna alltid var tvungna att ta sig till oss.
Tror du att det finns några skillnader mellan kaffedrickarna i Slottstaden och de på S:t Knut?
– Min känsla nu efter att ha haft öppet i några veckor är att folket i den här delen av stan är lite mer benägna att testa nya sorters kaffe, säger Johanna. På Rosie’s var det inte helt ovanligt att gästerna blev lite sura när jag föreslog att de skulle testa filterkaffe utan mjölk. Ryktet säger att jag fick namnet ”the milk nazi” i kvarteret!
Sitt intresse för kaffe fick Johanna när hon träffade Rosie’s tidigare medgrundare Jake Haynes i London för några år sedan.
– Han berättade om hur bönornas ursprung påverkar smaken och om olika rostningar. Jag har lärt mig allt jag kan om kaffe av Jake, han är min coffeemaster.
Trots att kaffet är det centrala bubblar Johanna av idéer som inte handlar om den svarta drycken. Att skaffa alkoholtillstånd och tillsammans med lokala bönder få möjlighet att sälja till exempel ekologisk salami och grönsaker.
– Vi tänker oss att det ska stå två kylar inne i hörnan med ekologiska grönsaker och ägg, och det hade varit riktigt kul om vi även kunde sälja kött från ekologiska gårdar. Kom in och drick en latte och köp en halv ko med er hem!
Johanna utstrålar ett smittande engagemang och vi frågar om hon har några tips till andra som går och tänker på att starta sin egen verksamhet.
– Våga ta saker lite som de kommer, allt behöver inte vara klart direkt. Vår bardisk är till exempel ett hopkok av överblivna stuvbitar MDF som vi hittade på en bygghandel. Se bara till att omge dig av bra och kunniga människor. Det är inte kul att vara ensam. Så klart är det är slitigt också, men att få göra något kreativt och eget, det är fantastiskt.
Öppet: tis–fre 9–18, lör–sön 10–17. För aktuella öppettider och information se facebook.com/ugglakaffebar.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2014.