Frejas flytande fröjd

15:42 28 Mar 2022

Utbudet av vinbarer är ganska stort i Malmö. Men något utpräglat vincafé finns inte i staden. Fram tills nu, när vincaféet Freja öppnar på Davidshallstorg.

I Scandwines gamla lokaler på Davidshallstorg kommer till våren Malmös första vincafé att öppna. En vinbar byts ut mot ett vincafé. Bakom satsningen står 24-årige Agnes Hansson som tidigare varit café- och matansvarig på Geijersgatan 53 i Limhamn.

Idén är att Freja ska kunna ha öppet från morgon till kväll. Som gäst ska man kunna avnjuta frukost, lunch och en enklare anrättning på kvällen. På frågan om hur man definierar ett vincafé svarar Agnes Hansson så här.
– Det är en kombination av ett café och en vinbar. Jag vill inte att det bara ska vara ett café eller bara en vinbar. Jag vill att det ska kunna vara både och, att det ska kunna vara brett. Vi kommer ha ett litet utbud av kakor, croissanter och så. 

Hon fortsätter:
– Jag har velat göra det här ganska länge och det blev ganska spontant nu. Jag hittade den här lokalen och då kände jag att det är ett perfekt läge. Det var bara var att köra.

Menyn på Freja kommer vara enkel, liten och anpassad efter säsong. Hon säger att hon vill försöka laga det mesta själv och att grunden till menyn kommer delvis bestå av lokala och närodlade råvaror.
– Vi kommer ha en lite mindre meny med både frukost, lunch och sedan smårätter fram mot kvällen. Det kommer vara en väldigt enkel frukost. Vi kommer arbeta mycket efter säsong. Mina föräldrar har en gård i Nällevad utanför Skurup så vi kommer ta in en del råvaror därifrån.

När du säger frukost, tror du att folk kommer dricka vin till frukost?
– Nej, det tror jag inte. Eller, om man vill så får man det när serveringstillståndet startar. Jag kommer ha öppet från klockan åtta på morgonen.

Utbudet på viner kommer ändras efter matmenyn och därmed också efter säsong.
– Jag vill ha en stor variation på vinerna, men ett mindre utbud. Men jag vill försöka ha något för alla. Det kommer anpassas efter menyn i och med att jag kommer försöka ändra menyn ganska ofta.

Anledningen till att hon vill starta ett vincafé är att det enligt henne inte finns något liknande i Malmö sedan innan.
– Jag tycker inte att det finns något liknande i Malmö där det är en kombination av olika saker. De flesta ställena är antingen det ena eller det andra. Jag ville ha något som var lite mer öppet.

Vad vill du att man ska få för känsla när man är här?
– Jag vill att det ska vara personligt. Det är en ganska liten lokal. Jag vill att det ska vara personlig och härlig stämning. Jag vill Freja ska kunna vara en plats för alla. Jag vill att man ska kunna komma hit närsomhelst och se ut hursomhelst när man kommer hit. Man ska kunna ta ett glas vin till lunchen eller bara en fika. 
– Jag kommer ändra om ganska mycket och försöka göra det lite mer modernt. Det kommer vara en del inredning i trä. Och det kommer vara en bar längst in i lokalen och en soffa närmst ingången.

Hur känns det inför öppningen? Är du nervös?
– Ja. Det är läskigt. Jag har inte gjort något helt själv tidigare. Det är nervöst. Men jag är väldigt taggad också!

Varför ska man besöka Freja?
– För att äta god mat, dricka gott vin och äta goda kakor.

Det är inte svårare än så?
– Nej!

Den lilla lokalen på Davidshallstorg 9 håller just nu på att renoveras. Freja kommer kunna ha plats för sammanlagt 25 gäster och planerar att slå upp portarna i början av maj.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!