Från Wall Street till Bar Centro

10:41 9 Nov 2018

Risottokonnässören Patrick Botlero lämnade finansvärlden för följa sin nya passion.

Inne i det lilla krypin som är populära Bar Centro har jag och Patrick bestämt träff. Jag blir ombedd att komma efter lunchrushen är över och utlovas att få provsmaka hans mat. Anledningen är att Patrick snart släpper en nästan 200 sidor lång bok om sin favoritsak i hela världen - risotto.

Ursprungligen kommer Patrick från New York där han jobbade på Wall Street, men har sedan flera år tillbaka varit bosatt i Sverige. Redan hemma i USA hittade han dock kärleken i den italienska maträtten, vilket gjorde att han en dag slutade på sitt jobb hos Nordea i Stockholm och gav sig av till Italien. På många och långa studieresor ner till pastans förlovade land praktiserade han på olika krogar för att lära sig kokkonstens alla hemligheter. En dag när han gjorde research kom han över ett namn som skulle leda fram till att han nu släpper sin bok, Den Stora Risottoresan.
— Jag läste om olika kända italienska kockar och såg Luciano Parolaris namn. Då bestämde jag mig för att höra av mig till honom och fråga om jag fick komma på besök. Det fick jag, och strax efter spenderade jag och Luciano en heldag i köket hos honom.

Luciano är en riktigt kultkock hemma i Italien och har lagat mat till stjärnor som Elton John. Att han tog emot Patrick när han gjorde var tur, eftersom att han då bara var ett år från att gå i pension. Patrick rör i grytor framför mig samtidigt som han berättar om mannen som kom att bli hans maestro och co-författare till boken. Första rätten landar snabbt på disken, en risotto med tomatsås, mozzarella och basilikaolja medan historien utvecklar sig.
— Första gången jag träffade Luciano var för fem år sedan nu. Jag bestämde mig snabbt efter det för att jag ville skriva en bok om risotto, och visste att jag ville besöka honom igen. Här hemma i Sverige tog jag sedan kontakt med vår tredje författare, Andreas Kjäll, och tog med honom ner till Italien där vi började skriva på boken.

På sina resor ner till Italien lärde sig Patrick hur man lagar en ordentlig risotto. Han anser att många har en bild av att en god risotto är något som är dyrt, vilket är en bild han vill slå hål på. På Bar Centro i centrala Göteborg håller han sedan ungefär ett år tillbaka i deras populära risottomåndagar, där en tallrik av högsta kvalitet kostar runt hundralappen. Patricks och mitt samtal flyter på medan han ställer ner tallrik nummer två smaksatt med päron och gorgonzola. Precis som den första rätten smakar det ljuvligt och har ett bra bett. Han fortsätter berätta om hur det hela på Bar Centro började med ett köpslående från Patricks sida, som tog sin frukost på det italienska vattenhålet varje dag. Den dåvarande kocken kunde inte arbeta på måndagar, så då kom risottofanatikern med ett förslag. 
— Jag sa till henne att om jag fick gratis frukost varje dag, så kunde jag börja laga maten på måndagarna. På den vägen startade risottomåndag, vad skulle jag annars laga?

Recepten som lagas på de populära måndagarna går nu även att hitta i boken som har releasefest den 24 november - såklart på Bar Centro. I boken kan man läsa mer om Patricks äventyr i risets anda och lära sig kopiera hans signaturrätter vid sin egen spis. Vill man ha fler tips får man precis som jag gå och sätta sig vid köksluckan och hoppas att han har tid att dela med sig av några visdomsord.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner