I slutet av nittiotalet var han frontfigur i en av Sveriges då största musikexporter A-Teens. Tio år senare ikläder han sig rollen som VD för ett teknikföretag i plastmedelsbranchen. Pelle Tamleht träffade Amit Paul för att prata om att tvärvända i karriärsval.
När jag slår upp ett nummer av Ny Teknik möts jag av ett välbekant ansikte. Han är lite äldre nu, och iklädd något annorlunda kläder än de vi förknippade med A-Teens. Men leendet går inte att ta miste på, och bildtexten ger mig rätt – det är Amit Paul.
A-Teens slog igenom som coverband på ABBA under slutet av nittiotalet, och rönte enorma framgångar i både Sverige och utomlands. Gruppen, bestående av Amit tillsammans med Marie Serneholt, Sara Lumholdt och Dhani Lennevald, bildades som ABBA Teens med syfte att göra covers på ABBA-låtar. De fick emellertid byta namn till A-Teens efter påtryckningar från Björn Ulvaeus och Benny Andersson. 1999 släppte de sin första singel Mamma Mia, och strax därpå albumet The ABBA generation (betyg 4 i Nöjesguiden). Två år senare hade de sålt över sex miljoner skivor världen över. A-Teens fortsatte sedan att släppa skivor fram till 2004, men två år senare kom det definitiva beskedet att gruppen hade splittrats. De har vid ett flertal tillfällen sedan dess erbjudits oblyga summor pengar för att återförenas, om än bara för en spelning, men hittills har bandet konsekvent tackat nej. Medan de övriga tre medlemmarna i bandet har förekommit i olika officiella sammanhang sedan tiden med A-Teens, har Amit Paul valt att hålla sig något mer anonym. Fram tills nu när han åter står i centrum genom sin nya roll som VD för ett snabbväxande teknikföretag.
När jag träffar Amit berättar han att A-Teens från början var något han snubblade in på. Han gick tillsammans med de andra i gruppen på audition 1998, och därefter gick allt väldigt fort fram tills 2004 då de hade uppfyllt sina kontrakt och var ganska slitna allihop.
– Under några år hade vi 300 resdagar. Det var verkligen tufft. Men samtidigt, vilka minnen och vilka upplevelser – att få spela framför tiotusentals människor på smockfulla arenor världen över.
Under tiden med A-Teens valde Amit att plugga vidare. Först läste han klart gymnasiet, och när det var slut på turnerandet sökte han sig vidare till Handels.
Hur fungerade det att studera parallellt?
– Jag pluggade när de andra låg vid poolen eller shoppade. Det gjorde att jag fick sätta igång hjärnan och jag fick dessutom lite reality check på att det fanns en värld som inte bara handlade om dopade popularitetstävlingar. Rent konkret läste jag distanskurser och tentade av dem när jag kom hem.
"Jag undrade vad i helvete jag hade gett mig in på, hur ska en popfjant som jag kunna haka på här?"
2004 kände Amit att han hade gjort sitt och förtjänade en paus, men hans föräldrar uppmuntrade honom till att plugga vidare. Han kom in på Handelshögskolan samma höst. Det visade sig dock vara tuffare än vad han trodde.
– Jag var i samma grupp som en av killarna som startade Soundcloud och en annan som drivit upp byrån Radon. Jag undrade vad i helvete jag hade gett mig in på, hur ska en popfjant som jag kunna haka på här? Men det tog sig. Hjärnan hoppade igång.
Har du något råd till dem som funderar på att byta karriär?
– Jag tror du ska tänka på två saker. För det första är det aldrig lätt att byta karriär, se till att inte göra det för att gå en ”enklare väg”– det kommer inte vara enklare. Det andra är att du ska ge dig hän och jobba hårt. Jag vet inte hur många gånger folk har berättat för mig att jag är galen som försöker lansera en ny grönare produkt på plastmarknaden. Men det spelar ingen roll, det gäller att hitta dem som tror på dig, jobba med dem och vara smart. Om ett karriärbyte gör att du landar närmare din passion är det inget att fundera över.
Efter åren på Handels och en praktikplats på managemenkonsultföretaget Bain var Amit klar, och unnade sig den välbehövliga pausen. Han reste till Indien i tre månader och åkte skidor i Himalaya. Väl hemma var det dags att ta tag i sitt liv och börja jobba.
– Pappa är polymerkemist och väldigt duktig med syntetiska material, och har under åren tagit fram olika smarta produkter. Ett av dem var Paxymer. När jag kom hem från Indien och stod rådvill inför vad jag skulle göra fick jag en förfrågan av styrelsen i bolaget om jag ville jobba med dem.
Paxymer tillverkar flamskyddsmedel baserat på syntetiska polymerer, eller plaster på vanligt språk. En av deras största kunder är företaget 3M som använder materialet i sina svetsmasker. Det unika med Paxymers metod är att flamskyddsmedlet tillsätts redan i tillverkningen av slutprodukten, istället för att sprayas på i efterhand. Det gör att de giftiga gaser som bildas vid en eventuell brand minimeras. Amits uppgift som VD är bland annat att prata med kunder, miljöorganisationer och lagstiftare för att få dem att förstå att det finns bra alternativ. Hans andra roll är som produktionschef.
Amit pluggade ekonomi med inriktning på redovisning, för om han inte hade gjort det då, skulle det aldrig ha hänt.
– Jag skulle knappast ha fått något brinnande intresse för balans och resultaträkningar senare. Bättre att ta tjuren vid hornen. Det är jag väldigt glad över nu.
Så det var rätt val?
– Absolut! Det har varit en väldigt bra bas att stå på. Analytiskt tänkande, nätverket och förståelsen för hur saker och ting hänger ihop har hjälpt mig mest. Jag tror att om du har motivationen att plugga kan du inte välja fel. Det viktigaste är att du ger dig hän i det du håller på med. Även om det inte är rätt vid något tillfälle blir det rätt tillslut om du alltid gör det du är bra på.
Har du haft några fördelar av din tidigare karriär i ditt nya yrkesliv?
– Absolut. Att träffa och ta folk, det är alltid bra. Oavsett hur mycket tekniker någon är, är det till sist en person som sitter på andra sidan telefonen. Kan jag förstå vad det är den personen är orolig för och vad hen vill uppnå kan jag göra ett bra jobb och förhoppningsvis kommer vi överens och kan skapa värde för varandra. Den andra delen jag fick med mig från A-Teens var att vi tvingades växa upp snabbt. När det går bra i musikbranschen vill alla ha en bit av en och man får hantera folk och deras dolda agendor. Det har gjort mig till en bättre förhandlare och att jag fått en känsla för när jag kan lita på folk och när jag ska vara lite mer varsam.
Entreprenörskap är idag väldigt hett i utbildningssammanhang. Det står till och med i skollagen att skolan ska uppmuntra till det. Varför behöver vi fler entreprenörer?
– Entreprenörer behövs för att vi ska få bukt med alla utmaningar vi står inför. För att vi tillsammans ska kunna skapa ett samhälle som är hållbart, som gör att vi människor kan finnas länge till. Då behöver vi individer som leder den marschen framåt. Samtidigt kan jag tycka att ”alla ska bli entreprenörer”-idén har gått lite långt. Det finns individer som är födda att bli det och som kommer bygga fantastiska bolag som Ericsson och AstraZeneca en gång i tiden eller Klarna och Spotify nu. Men de måste ha drivna människor som skriver under på visionen och uträttar stordåd i organisationerna så att de blir stora och livskraftiga. Båda sorter behövs.
Att byta karriär kan ibland betraktas som ett misslyckande av omgivningen. Behöver samhällets inställning till karriärsbyten ändras och i så fall hur?
– Egentligen tycker jag att vi som individer behöver ändra inställning till samhället, som absolut inte har rätt eller tolkningsföreträde. Det som är viktigt är att man mår bra och gör det som är rätt för en själv. Då måste man förstå att det inte nödvändigtvis går att mäta i pengar. Det viktigaste för mig är att jag arbetar med något jag brinner för och att jag kan överleva rent ekonomiskt, om jag gör det kan samhället tycka hur de vill. Samtidigt tror jag att vi i Sverige är mer benägna än i andra samhällen att stoppa in folk i fack. Det är trist. Så visst kan samhället behöva fräscha upp sin inställning men jag tror också att det handlar om att en del byter karriär som en flykt ifrån något istället för, som det borde vara, ett byte till något den brinner för.
Kan man säga att du brinner för flamskyddsmedel?
– Absolut. Men på ett säkert sätt, utan giftig rök förstås.
A-Teens
Gruppen bildades 1998 av Niklas Berg på dåvarande skivbolaget Stockholm Records. Idag jobbar Marie Serneholt som programledare, Sara Lumholdt driver en poledancing-studio och var Dhani Lennevald har tagit vägen vet vi faktiskt inte riktigt. A-Teens släppte mellan 1999 och 2004 totalt sex skivor, varav ett Greatest Hits-album. Gruppen har sålt över sex miljoner skivor.
Andra artister som har bytt karriär
Rene ”Aqua-Ken” Dif
Ena halvan av den danska nittiotalsduon driver idag foodtruck i Köpenhamn.
Peter ”Kaah” Alexandersson
Jobbar idag som redovisnings-ekonom, men dansar fortfarande ibland. Och då tittar vi.
Melodie MC
Kent ”dum-da-dum” Lövgren driver nuförtiden en reklambyrå i Sundsvall.
Martin Svensson
Fokuserar numera på författarskapet och släppte nyligen Johannes Brost självbiografi Dö inte nyfiken.
Feven ”Feven” Ghebremicael
Släppte Dom tio budorden precis efter millenieskiftet. Jobbar idag som sjuksköterska.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2015.