Fokusera genom digital hygien

15:43 23 Sep 2015

Du tänkte plugga, men fastnade i flödet av sms, tweets, mejl och uppdateringar. Att multitaska gör oss inte bara mindre effektiva, utan påverkar även resultatet. Som tur är åtgärdar du lätt problemet med lite digital hygien.

Att vara frilansare är i mångt och mycket likt livet som student. Du är själv ansvarig för planerande, genom-förande och slutförande av ditt uppdrag. Du jobbar för egen vinning. Som frilansare har du en uppdragsgivare som är beroende av att du slutför och lämnar in något lyckat, men ärligt talat, oersättlig är du inte. Om du misslyckas finns det antagligen någon annan som gör jobbet lika bra. Du är själv, på egen hand. Fri att bestämma över din tid, men också ansvarig för att hitta motivation, arbetsro och inte minst, vara effektiv. Precis som en student. 

Som frilansare har jag behövt hitta metoder för att arbeta effektivt, och inte minst, vara ledig på ett fungerande sätt. Vi lever i en tid med ett ständigt informationsflöde, som att någon konstant knackar på axeln och försöker få uppmärksamhet. Hjärnan faller lätt in i stressiga hjulspår – sms-facebook-instagram-twitter-mejlen– och så tillbaka igen. Hjärn-forskaren Daniel J Levitin hävdar i en The Guardian-artikel i januari, ”Why the Modern World is Bad for Your Brain”, att våra hjärnor inte är skapade för multitasking. När vi tror att vi multitaskar, växlar vi egentligen bara mellan olika sysslor snabbt. Och kostnaden är kognitiv. Vi får svårare att ta in information och blir mindre effektiva.  Det påverkar i slutändan även kvaliteten, eftersom du inte är närvarande i vad du gör.

Rebecka Hedström hänvisade i en
text i Nöjesguiden 3/2015 till en artikel om samma ämne i The Guardian, med en intervju med professorn i psykologi Glenn Wilson, ”Wilsons forskning visade också att multitasking skapar större kognitiva förluster än marijuana, men visa mig en person som skriver 'gräsrökare' i sitt CV”. Med lite fokus på ”digital hygien”, som jag gillar att kalla det, kan vi göra ett bättre jobb. Dessutom kan vi gå från jobbet eller skolan med en känsla av att ha fokuserat och slutfört det som vi skulle göra. Då blir det lättare att vara ledig med gott samvete. Här kommer fem tips för att arbeta fokuserat trots det eviga digitala flödet.

1. Behöver du använda datorn för att plugga? Ett tips är att antingen stänga av internet om du inte behöver det, eller använda en tjänst som blockera sajter. Med programmet ”Self Control” (för Mac) stänger jag av potentiellt störande element som Facebook, Twitter och dagstidningars sajter under en bestämd tid. Det finns även program som FocalPoint för PC med samma funktion. Det finns också tillägg som du kan installera till din webbläsare som blockerar sajter, googla så hittar du den som fungerar för din webbläsare.

2. För det första sitter vanan att titta på telefonen ofta djupt inne i kroppen, som rökaren med sin vana att tända en cigg. Om dina vänner är som mina sms:ar de i snitt fem gånger i timmen om allt mellan hjärtesorg och rea på trosor. Jag har ett knep jag kallar för ”köksskåpet”. Jag lägger helt enkelt mobilen i köksskåpet och går in i ett annat rum och arbetar. Den får gärna vara avstängd. Det fysiska avlägsnandet av mobilen hjälper mig att glömma att den ens existerar. Behöver jag ens nämna att avlägsnandet även hjälper för att sova under stressiga perioder?

3. Vi måste förstås kolla mejlen och flödet, särskilt som frilansare men också som student. Ett tips är att inte göra det ständigt utan att begränsa det till vissa tillfällen. Och börja helst inte dagen med det utan spara det till senare, till exempel efter lunch eller på eftermiddagen. Då är det mycket lättare att hålla fokus. Sen börjar du bara släcka bränder eller följa alla nya trådar som dyker upp i kommunikationen med andra. 

4. Det är också bra att radera appar på själva telefonen. Störningsmoment som Instagram, Snapchat, till och med Facebook-appen, kan raderas under veckan och installeras på helgen igen. Ta paus från gruppchattarna på Whatsapp. Det finns något väldigt befriande med att trycka på krysset och säga nej till distraktioner, även om det kan bli lite ensamt.  

5. Behöver du en rast är det bättre att du går och äter en banan än att du kollar ”flödet”. Hjärnan behöver en paus, också.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2015.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!