Foto: Knut Koivisto/SVT.

"Det är synd om hipsterkillarna på Södermalm" – Sanna Samuelsson & Valerie Kyeyune Backström om Boys

10:03 12 Oct 2015

Idag har den hett omdiskuterade tv-serien Boys premiär på SVT Play. Nöjesguidens skribenter Valerie Kyeyune Backström och Sanna Samuelsson samlades i en chatt för att diskutera saken.

Sanna Samuelsson: Tja "mannen".

Valerie Kyeyune Backström: HAHAHAHA SKRIKER!!! Vad är ens Boys? Är det en tv-serie eller mina mardrömmar förkroppsligade? Vad kände du när du såg serien? HUR mår du såhär efteråt?

SS: ... Grejen är att jag mådde rätt bra av att se den. Jag tror den fick mig att känna mig som att jag iallafall var ganska okej som person, att jag vet vad jag håller på med. Jämfört med dom. Hur mår du?

VKB: Jag mår BRA! Hur bra som helst! Jag känner att min höst, eventuellt hela mitt liv, är räddat! Detta är verkligen ett mästerverk – bara inte på det sättet SVT hade tänkt sig.

SS: Vad tror du SVT hade tänkt sig? Försöker de ratta in samtiden, som Caroline Hainer skrev när trailern kom?

VKB: Jamen exakt. Och att de gör ett edgy drama som på riktigt är nyskapande, ungt, fräscht, "ramar in samtiden", och att detta är något dels hipsters ska se och känna igen sig i, och alla andra ska se och avundas dessa it-boys "inneliv".

SS: Känner du igen dig? Alltså nån aspekt av ditt liv/person/sammanhang? Jag blir väldigt förvirrad när jag försöker förstå vilken tid det är. Det är uppenbart att det är i somras, de pratar om Celezte, t.ex. En nattklubb som öppnade i juni i år. Men de klär sig som att det är 2012, och festar på F12? Den ska ju spegla samtiden, men jag känner inte igen "min" samtid. Lever jag i ett parallellt universum? Är det jag eller de som är i en bubbla? Så många existensiella frågor som väcks.

VKB: Ja, men det tycker jag är mysigt! Och det förstärker min mardrömskänsla, du vet precis som i drömmar där allt blandas men det ändå makes perfect sense? Så känner jag.

SS: Där allt är likt ens vardag men ÄNDÅ INTE.

VKB: Men jag känner ändå igen typ rätt mycket? Mest kanske för att jag hatar människor och detta bekräftar mina mörkaste farhågor. Och sen just självupptagna "mjuka" snubbar vars feminism till 99,9% går ut på att de ska problematisera/uppmärksamma sina egna känslor och behov.

SS: Det är så lol, detta med det feministiska uppvaknandet, som börjar redan i cirka scen två...

VKB: Jaaa! Och det är så pinigt att det är just det som ska göra serien fräsch, aktuell och utmanande. Även om jag hatade Girls så har den ju iallafall en edge. Detta är ju ba... Ett gäng snubbar som missuppfattat exakt allt.

SS: Tror du att de har lärt sig en viss feminism från sina exflickvänner, och att de sedan försöker praktisera den på egen hand? Att det är det som serien egentligen handlar om? Deras galna singelsommar, med orden från sina ex ringande färskt i öronen.

VKB: MEN GU. Det är ju typ det. HORROR.

SS: För alla oss tjejer som undrar: "Vad hände egentligen sen?".

VKB: Tänk vad tragiskt att ens livsgärning reduceras till detta?

SS: Och sen ser vi vårt ex svepa förbi på en klubb med rosa skjorta och ett kvinnotecken tatuerat på underarmen… Och en ny ascool tjej...

VKB: Typ jag ligger runt med vita personer som sedan gör en tv-serie där de snackar om hur jobbig deras vithet känns inför en kåt och frustrerad svart tjej som ba vill tappa och sen call it a day. Men en sak vi verkligen måste snacka om: nakenheten och kroppsligheten? Avsnitt ett har ju alldeles i början en scen där ena snubben ligger och runkar i soffan, den andra kommer in, det blir pyttepyttelite pinsamt, sen kramas de och tar i varandra. Jag är inget neatfreak men brukar man ej tvätta händerna emellan?

SS: Han kanske runkade med en handske?

VKB: Men gud, typ Michael Jackson-style? Det hade i alla fall varit lite fräckt. Eller är det normalt av vilja bli smekt och omfamnad av nån som just onanerat?

SS: Jag tror det händer dig oftare än vad du tror. Men ja, det är ju uppenbart ett sätt att visa att de är så nära och bekväma med varandra. Som när de badar badkar och pratar om sina kukar.

SS: Jag undrar om killar pratar så här. Jag undrar verkligen. Inte.Vem gillar du bäst, Leo eller Victor? Kan du identifiera dig med någon av dem?

VKB: Jag hatar verkligen båda lika mycket, men det är också väldigt fint, de är två olika sidor av samma mynt som kallas "vidriga självupptagna feministsnubbar som tror de är OK bara för att de ibland skäms för att de finns". Därför njuter jag lika mycket av båda. Vilken gillar du?

SS: Med tanke på att Leo är en så uppenbar bifigur i serien, som verkligen bara funkar som en slags "föreläsare" om kvasifeminism för Victor, så blir det nog så att jag identifierar mig med Victor... Han är också så uppenbart ägd av tjejer, vilket jag kan identifiera mig med. Typ när han har sex med Nour El Refai och han ser så glad ut, då fick jag ångesttryck över bröstet för det är så uppenbart att han kommer bli krossad.

SS: Men alltså, jag tror också att detta är vad serien handlar om. Hur synd det är om killar som dejtar coola tjejer. De har liksom "fallit offer för feminismen" och de försöker patetiskt anpassa sig till de "nya tiderna".

VKB: Detta är ju verkligen bara Vi som aldrig sa hora i en, nåja, "uppdaterad" garderob.

SS: MEANWHILE: Kvinnor mördas av sina män typ varje vecka bara i Sverige, kvinnor har mycket lägre lön… Anyways... Det är synd om hipsterkillarna på Södermalm – nu är det DOM som får ligga med en bokare för att bli bokade att spela på Trädgården. Vad är din analys av Bassi, house-dj:n som eventuellt ska remixa deras musik?

VKB: Asså, Bassi. Hade ändå hellre sett en serie om honom? Han har fan lite djup – flikar, barn på väg, skitful dans...

SS: Jag tycker tjejerna är ändå ganska okej skildrade, de har iallafall dimensioner. De är både typ snälla och sviniga på samma gång. Som Bassi också är, men jag tror att Bassi ska vara "svinet".

SS: Jag fick en så stark känsla av att Bassi skulle vara från "förorten", när han var den enda som använde ordet gäri.

VKB: En sak angående det. Tänkte att Boys var en sådan klockren skildring av hur representation dels kan göras och dels kan vara helt menlös liksom, å ena sidan är det en ganska bra "mix" av människor om man ska utgå ifrån rasifiering. Samtidigt är allt ju 100% som vanligt. Alla heter svennenamn och alla är ju svennar.

SS: Ja, och perspektivet är Victors, som är den guldlockiga Handels-killen som vill slå sig fri.

VKB: Och ej att jag hatar colorblind casting, tvärtom är det grymt, men just det här fallet är en sån perfekt uppvisning i hur apolitiskt det kan bli. Å ena sidan betyder det att skådisar får arbete, folk kan se sig själva, etc etc. Men det är också en sådan tydlig fernissa?

SS: Hur menar du?

VKB: Amen 1. Vi vill göra en serie som utmanar mansrollen = vi får en serie med män som beter sig 100% som snubbar alltid gjort, dvs tänker bara på sig själva och tar 100% utrymme, bara iklädda sidenjackor och med nasalare uttal. 2. Vi vill göra en serie som inkluderar fler (ej uttalat från filmskaparna) = vi får en serie som 100% handlar/utgår ifrån vita personer, förmodligen eftersom det som syns i castingen saknas i hela teamet bakom (typ manusförfattare).

SS: Ja. Och det är den där idén om att de här killarna skulle vara något progressivt i sig själva. De representerar en ny typ av man. Och att det skulle bli progressivt av att skildra detta… Men det funkar inte, för det är inte en ny typ av människa vi pratar om, som du skriver, de är så självupptagna. Och perspektivet är inte progressivt, snarare tvärtom. Då spelar det ingen roll hur de har castat.

VKB: Men däremot är det ju klockrent i just det, det är ju fett meta och ej vad skaparna har tänkt.

SS: Att de alltid får det till att det ska vara synd om dem...

SS: Jag tror ju verkligen, som jag antar att du också gör, på att män behöver inkorporera feminismen i sitt tankesätt och fundera över sitt eget beteendemönster och bla bla bla... Men problemet är ju när det blir själva poängen, att det blir en identitetsmarkör. Feminismen blir exempel på deras goda smak.

VKB: Jag tycker det illustreras så fint i en sexscen med Trådgården-tjejen. Som bara vill ligga och njuta av livet. Men då ska Leo avstyra det för att han kommit på att det är fel att han är "dominant" i sängen.

SS: Snälla...

VKB: Och hans analys är liksom lika avspänd som en pingstmissionär.

SS: Men då får ju hon föreläsa för honom och bara "sex är sex, det är avskilt från allt det andra" och han bara “AHAAA!” *glad kille*.

VKB: Så då kan de ej ha sex bakifrån (för han förknippar det med kvinnlig förnedring) så då ska hon istället ta strypgrepp på honom och dra honom i håret för att visa hur utvecklad hans feministiska analys är = ej vad han gillar = de måste bryta och ingen får komma. Så symptomatiskt på hur denna typ av mansfeminism funkar?

SS: Ja.

VKB: I slutändan får en sexuellt frustrerad och besviken tjej trösta dem och lyssna medan de pratar om sina neuroser?

SS: *skrik*

VKB: Och det är ju faktiskt en klockren scen, bara ej som de tänkt sig?

VKB: Visste dock ej att doggystyle räknades som "kvinnoförnedrande", och då är jag ändå sexnegativ?

SS: Det är för att de inte kan se varandra i ögonen då.

VKB: #TheMoreYouKnow.

SS: Vad tycker du om deras låt? VISST FÅR MAN DEN PÅ HJÄRNAN?

VKB: Tror jag hade det första gången. MEN JA! Hade glömt! Scenen där de snackar om sin musik och om hur de ska göra sina kärlekslåtar och bara "det får inte bli attityd", "inte Drake" – att de inte får fastna i "patriarkala fällor".

SS: Grejen är...

SS: Att de är...

SS: INDIEKILLAR.

SS: Jag hade glömt bort hur de är.

SS: Jag hade förträngt.

SS: Jag hade förlåtit.

SS: Nästan.

VKB: JAG MED!

VKB: Men sant, de är såååå indie.

SS: Det är därför de ser ut sådär… Kan de bara byta namn på serien till Indie Boys, så man inte blir lurad.

VKB: Boys är ju bara en svindyr förlängning av detta.

De första två avsnitten av Boys finns tillgängliga på SVT Play från och med idag. Läs också: "Äntligen, ett Girls för oss Boys". 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!