Sedan svensken tog på sig sina smala Oakleys, satte kepsen bak-och- fram och gjorde Thailand till sitt andra hem har vi fått en explosion av thairestauranger – ett kök som är långt mycket bredare och intressantare än rödcurry och pad thai.
Bongkot Regnér är från Bangkok och kom till Sverige för tre år sedan. Hon säger att även om en del traditionella thailändska grönsaker inte går att få tag på här, och om man får tag på dem färska kostar de ändå för mycket, räddar Möllan de flesta middagar. Hemma lagar hon mycket thailändsk mat som hon beskriver som fräsch, smakrik och spännande.
Vad tycker du om thaimaten i Malmö jämfört med hemma?
– Den är god men ofta är maten fetare här än i Thailand och mindre kryddad vilket jag tycker är sämre. Det är mycket mer variation och fräscha ingredienser i Thailand än i Sverige.
Var ska man gå och vad ska man beställa för att få riktig thai?
– Det händer att vi besöker Korrapong, Krua Thai, Curry&Wok eller Tamnack Thai. I Thailand använder man mer chili i maten. Jag är helt säker på att många svenskar inte tycker om den jättestarka thaimaten. Men vill man ha sin mat starkare ska man säga att man vill ha maten "Ped" vilket betyder stark på thai.
Vad är din favoriträtt?
– Lab moo (kryddstark köttfärssallad, reds. anm.) och grillade skaldjur.
Nämn tre råvaror som alltid finns i ett thailändskt kök.
– Fisksås, chilli och ris.
Bongkots middagstips
→ Skär en kycklingfile i små bitar.
→ Använd en stekpanna som är på
medelvärme och häll i en liten burk med kokosmjölk.
→ Lägg i en matsked ”Green Curry Paste”
och rör om tills den blandat sig med kokosmjölken.
→ Lägg i kycklingbitarna.
→ Häll i en burk med bambuskott
(häll bort vätskan ur burken först).
→ Låt det hela koka upp och därefter
sjuda i ett par minuter.
→ Smaksätt med ”fisksås” men ta inte
för mycket eftersom fisksås är jättesalt.
→ Servera med ris, lite sallad och skivad gurka.