Hon får äpplen från en gammal gårdsleverantör, och kombinationen cox orange och egengjord smördeg är något av en upplevelse. Receptet finns här nedanför.
Jag hade egentligen tänkt bjuda min farmor på Grythyttan och överraska er alla genom att recensera en restaurang som inte ligger på Magasinsgatan, men farmor tycker att ”det är så lite mat på tallriken på Grythyttan”. Min farmor har naturligtvis rätt. Så istället gjorde vi en fransk äpplekaka.
Men det som slog mig med min lilla helgflykt från mina små flygresor till världens hörn och från dessa världsstädernas klubbar och restauranger var hur mycket jag har saknat ensamheten.
Att få spendera helgen allena med min farmor och ett par välutvalda cox orange öppnade upp mina ögon. Ensamhetens delikata charm slog ut som blommor i min kropp.
Det blev som mest påtagligt då jag tog tåget hem. Jag var något försenad, hoppade på vagn 4, spatserade genom trånga gångar fyllda av unga föräldrar, skrikiga ungar och ungdomar i Kent-t-shirts tills jag slutligen öppnade den tomma första klass-vagnen. Här fann jag mig väldigt ensam. Och väldigt lycklig. Här är ingredienserna du behöver:
För 3–4 portioner.
3–4 första klass-biljetter till Dalarna
3 äpplen
25 g kallt smör
1 dl strösocker
en halv tsk färsk timjan
2 plattor fryst smördeg
1 äggula
1 dl vanilj-crème fraîche
en halv vaniljstång
1 msk florsocker
Stad:
Kategori: