Farmors Tarte Tatin

17:28 23 Mar 2009

Jag besökte min farmor förra helgen. Hon gör en fantastisk Tarte Tatin. Hon får äpplen från en gammal gårdsleverantör, och kombinationen cox orange och egengjord smördeg är något av en upplevelse. Receptet finns här nedanför.Jag besökte min farmor förra helgen. Hon gör en fantastisk Tarte Tatin.
Hon får äpplen från en gammal gårdsleverantör, och kombinationen cox orange och egengjord smördeg är något av en upplevelse. Receptet finns här nedanför.
Jag hade egentligen tänkt bjuda min farmor på Grythyttan och överraska er alla genom att recensera en restaurang som inte ligger på Magasinsgatan, men farmor tycker att ”det är så lite mat på tallriken på Grythyttan”. Min farmor har naturligtvis rätt. Så istället gjorde vi en fransk äpplekaka.
Men det som slog mig med min lilla helgflykt från mina små flygresor till världens hörn och från dessa världsstädernas klubbar och restauranger var hur mycket jag har saknat ensamheten.
Att få spendera helgen allena med min farmor och ett par välutvalda cox orange öppnade upp mina ögon. Ensamhetens delikata charm slog ut som blommor i min kropp.
Det blev som mest påtagligt då jag tog tåget hem. Jag var något försenad, hoppade på vagn 4, spatserade genom trånga gångar fyllda av unga föräldrar, skrikiga ungar och ungdomar i Kent-t-shirts tills jag slutligen öppnade den tomma första klass-vagnen. Här fann jag mig väldigt ensam. Och väldigt lycklig. Här är ingredienserna du behöver:

För 3–4 portioner.

3–4 första klass-biljetter till Dalarna
3 äpplen
25 g kallt smör
1 dl strösocker
en halv tsk färsk timjan
2 plattor fryst smördeg
1 äggula
1 dl vanilj-crème fraîche
en halv vaniljstång
1 msk florsocker
Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!