Magen och matsmältningen är skör och behöver sina väktare. Fernet har vaktat i åratal. Sedan 1845 för att vara exakt. En kortfattad beskrivning av Fernet-Branca är vanligtvis “en italiensk bitter med mycket malört”. Fernet-Branca är kanske mer känd för många som digestivo, matsmältaren att dricka efter en stor och kraftig måltid, än som bitter. Barpersonal har druckit den sedan glödlampan uppfanns. Men allra mest känd är nog Fernet-Branca som återställare och magmedicin. Perfekt att ha med på utlandssemestern för att slippa bekymmer med magen. Den italienska bittern är framställd på en brygd av örter, blommor och kryddor. Bland dessa finns kvanne som stimulerar cirkulationen och dessutom är antibakteriell, kinaträd vars bark användes mot feber och som bittert magmedel, gullgentiana som stimulerar matsmältningen, vinruta som är kramplösande men giftigt i stora doser samt malört som är ett bittert magstimulerande medel.
Därefter lagras brygden på ekfat i minst 12 månader. Tillverkningen sker helt och hållet enligt ett 150-årigt recept vilket innebär att endast naturprodukter får användas. Firman Fratelli Branca grundades 1845 i Milano av greve Bernardino Branca. Fortfarande drivs och ägs företaget av familjen, idag av fyra bröder Branca. Drycken är, för mig, lika viktig som Calvados och Pommeau.
Fernet är nu aktuell som tre-pack (3x20ml), perfekt för teaterbesöket eller golfrundan. Varunr: 707-4, pris 39 kronor.
Stad:
Kategori: