Det våras för Marvin

14:29 30 May 2022

Från Birmingham via London till Malmö – nu ska Matt Young sprida brittisk matkultur på Davidshall.

När Matt Young flyttade till Malmö från London för att arbeta på Ruths sa han till sig själv att han aldrig skulle ha en egen restaurang igen. Han hade då arbetat på och varit delägare i en restaurang i London. Tanken på att aldrig ha en egen restaurang igen höll i drygt tre år. I maj öppnar Young restaurangen Marvin på Davidshall.

Idén till Marvin är att laga traditionell brittisk mat i en modern tappning.
– Vi vill fokusera på brittisk matkultur och kommer börja med att servera klassiska, brittiska pajer men också andra smårätter. Vi kommer också servera efterrätter som friterad brioche med vaniljglass. Nu till sommaren kommer vi även servera engelska muffins och crumpets (små pannkakor, red. anm.) och andra brittiska klassiker. Till pajerna kommer vi försöka använda de klassiska ingredienserna som man vanligtvis har, men vi vill försöka skruva till dem något. Vår signaturpaj kommer vara en paj gjord på oxlägg, oxsvans och oxkind och vi vill använda lokala, skånska råvaror.

När jag tänker på Storbritannien är inte matkulturen det första som dyker upp i mitt huvud. Eller, det kanske det är, men inte på ett positivt vis. Tror du att folk kommer vara intresserade av att äta brittisk mat i Malmö?
– Jag vill tro det. Jag tror att många tänker ”är brittisk mat verkligen god?” och att de kanske har en negativ syn på traditionell brittisk mat. Mitt jobb blir väl att motbevisa dem. Jag har fått en del positiv respons från lokala invånare och förhoppningsvis kan vi imponera med hur vår mat smakar och den teknik vi kommer använda när vi bakar våra pajer.

Young kommer från Birmingham men flyttade till London som 17-åring för att börja arbeta i köket på pubar. Han berättar att matlagningen på många pubar i London då hade tagit steg och började sträva efter att få Michelinstjärnor. Efter att ha arbetat på en rad olika pubar började han laga mat på en ”Farmers Market” i västra London där alla råvaror kom från lokala producenter. Där blev han kontaktad av ett svenskt par som ville öppna ett ställe som serverade rökt kött och inlagda grönsaker. Där föddes idén till den omtalade restaurangen Rök som de sedan öppnade tillsammans i London. Men det var något med Rök som inte kändes riktigt rätt för Young.
– I den vevan gjorde jag mycket rökt kött och pickles på marknaden så det blev en bra match. Rök var väl kanske inte så genuint och autentiskt i och med att jag är britt och skulle göra rökt kött på svenskt vis. Jag lovade mig själv att nästa gång jag jobbar i en restaurang ska det vara något som ligger mig närmre och mer autentiskt.

– Jag pratade med en gammal vän som sa att man börjar sakna de typiskt brittiska sakerna när man flyttar därifrån, även sakerna som man inte gillar. Han bodde då i Kanada och pratade om hur mycket han saknade att dricka en kopp te, men att han aldrig gjorde det när han bodde i Storbritannien. En dag lagade jag en traditionell brittisk rätt på Ruths och fick väldigt bra respons från alla där. Jag började tänka alltmer på alla rätter från Storbritannien som jag saknar, även rätter som jag inte ätit på kanske 15 år.

Därifrån växte tankarna alltmer på att återigen öppna en egen restaurang, även om han tidigare sagt att han aldrig skulle göra det. Han beskrev det själv som om att det var något som kliade i honom, något han måste göra. Och lämpligt nog blev en lokal han tidigare haft ögonen på tillgänglig när Plant Magic’s Kitchen på Storgatan la ner.
– Första gången jag var i Malmö för sju-åtta år sedan gick jag in på Hagen som då låg i den här lokalen. Jag tittade runt och tänkte ”när jag flyttar till Malmö skulle jag kunna tänka mig en sån här lokal”. Nu är jag i exakt den här lokalen och öppnar en restaurang. Det känns lite som en dröm som blir sann.

Vad tycker du om Malmö?
– Jag älskar Malmö! Det är en grym stad. Kontrasten mellan sommar och vinter är otrolig och det blir en helt annan stad på sommaren. Och matscenen här är väldigt bra. Det finns många som försöker göra rolig mat. En stor skillnad från när jag först flyttade hit är att folk försöker laga mer husmanskost och mer traditionell mat. Jag hoppas och tror att det är den riktningen matlagningen i Malmö rör sig mot, det känns mer genuint.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!