"Det lyfter en hel arbetsplats"

09:44 27 Apr 2023

Freddas serverar okrånglig mat och hjälper ungdomar in i arbetslivet. Nu kavlar de upp ärmarna inför sin tredje sommarsäsong.

Vid ett lugnt promenadstråk längst vattnet, ett stenkast från Skanstull, hittar du en stor uteservering med utsikt mot Årstaviken. Freddas är en kombination av restaurang, bar och kafé och drivs Fredrik Berg och hans dotter Julia Berg. Innan de tog över huserade Nyfiken Gul här, men lokalerna nere vid Södermalms sydligaste grönområde har en betydligt längre historia.
– Det här blir vår tredje säsong. Men stället har faktiskt legat här sedan trettiotalet, berättar Fredrik Berg.

Han pekar på ett av de solgula husen och säger:
– Den byggnaden har funnits sedan trettiotalet. Då var det kiosk här. Och sedan dess har det funnits saker här i lite olika skepnader. På femtiotalet var det visst en Fru Larsson som hade kiosk och kafé – en dam berättade att hon köpte smågodis här när hon var barn. Hon var alldeles tårögd, det var gulligt faktiskt.

Trots att Freddas ser ut som en klassisk sommarkrog så är restaurangen ganska unik. Förutom att driva restaurang är Fredrik även grundare av Egna Ben – ett företag som arbetar på uppdrag av socialtjänsten med stödboenden för ungdomar. För honom var det en självklarhet att använda sin restaurangverksamhet för att hjälpa utsatta ungdomar in i ett sammanhang.
– Jag har jobbat med ungdomar hela livet, i trettio år nu. När man jobbar med ungdomar som inte har något eget nätverk så pratar man mycket om hjärta, hjärna och händer. Det gäller att få ihop de tre. Så därför har vi haft våra ungdomar på plats här för att jobba. Jag tycker definitivt att det är ett samhällsansvar man bör ta. Och jag tror att alla lyfter av det, det lyfter en hel arbetsplats. Jag och min storebror är uppväxta på ett ungdomshem. Jonas, min brorsa, gör samma grej på Ica maxi i Södertälje sedan länge. Men det är också för att vi är uppvuxna så tror jag. Alla ska med.

Fredrik Berg

Vill du berätta lite om Egna ben, vad är det och vad går det ut på?
– Vi jobbar med stödboende i Stockholm för ungdomar som oftast är mellan 17–20 år. De bor i träningslägenheter, som sköts av mig och Richard, som äger företaget. Sedan har vi ett antal socionomer och beteendevetare som hjälper oss, och massa kontaktpersoner. Vi hjälper dem som man hade gjort om man var förälder – med samhällsfrågor och läxläsning. Vi har också ”boskola” där vi lär dem hur man rensar ett avlopp eller betalar räkningar.

För den som kan sitt Södermalm kan Fredrik kännas igen som en glad glassförsäljare – i början av 2000-talet startade han nämligen kafékedjan Kajsas. I dag drivs Kajsas av nya ägare och finns i Vitabergsparken, vid Barnängsbryggan och i Hornstull.
– Det är döpt efter en av våra ungdomar. Kajsa var en tjej som jobbade hos oss via vårt ungdomsarbete. Vi tyckte att det var ett kul namn eftersom det låg vid kajen också. Hon fick höra det hela sommaren och var skitsur på oss, haha. På den tiden hade vi inga pengar, så vi byggde en container som kaféet var i, och den har de som köpte oss fortfarande kvar.

Under april har Freddas helgöppet och värmer upp inför heltidsöppningen den 1 maj. Restaurangen håller sedan öppet hela sommaren och erbjuder drinkar, bubbel, öl och okonstlad mat.
– Vi har ett ganska begränsat kök, jag tror att det är nio eller elva kvadratmeter. Så vi har valt att ha standard uteserveringsmat. Jag och min son cyklade faktiskt runt och kollade vad andra har, och så tog vi topp tio liksom.

Så caesarsallad och halloumiburgare?
– Ja, ganska exakt. Bra träff där! Pizza har varit bra för oss, för det gillar alla. Vi har skagenröra, hamburgare – det man ska ha liksom. Fett och salt. 

Ni ligger ju precis vid den här lilla dansbanan, rinner det över folk därifrån?
– Ja, och det är jättekul för oss. De har queersalsa, tango – allt möjligt. Så det är en väldigt bra plats i Stockholm. Det har ju hänt mycket på Södermalm, men här nere ser det ut som det har gjort i 200 år. Det är lite folkparkskänsla här nere faktiskt, med lite båtklubbar och båtuppdragningsplatser här och där. Det är kul att det finns kvar.

Vad kommer att hända på Freddas i år?
– Vi kommer att ha ”After Beach”– jag ville kalla det för ”Efter stranden” men blev nedröstad – på onsdagar, och så blir det musik nästan varje lördag. Vi kommer inte ha så stora band för det blir mest bökigt, utan det kommer bli mer nedtonat. Lite trubadurer, kanske lite Cornelis och så. Jag tycker att det passar här, man kan nästan tänka sig att Bellman satt här nere och spelade. 

Freddas ligger på Hammarby Slussväg 15 och har öppet från den 1 maj till början av september.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!