Den där somaliern, vem är hen egentligen

10:07 29 Aug 2013


Ordet sommelier kommer från franskans "la somme", som ursprungligen syftade på den person som ansvarade för djuren och bar vinet när man reste. I rollen ingick även den oglamorösa uppgiften att smaka av vinet för att se om det var förgiftat. Dagens sommelieryrke är betydligt mer smickrande men det har fortfarande inget med glamour och lyx att göra. Sommelierens huvudsakliga uppgift är att rekommendera rätt dryck till rätt mat - make it all sing. Men kompetensområdet sträcker sig längre än så. Förutom kunskap om vin, öl, cider, starkvin, sprit och cocktails ska sommeliern även ha bra koll på olika slags vatten, alkoholfira alternativ, kaffe, te, chocklad och cigarr. Dessa ska givetvis också, liksom vinet, kunna matchas med krogens meny. 

Vissa sommelierer har specialiserat sig på specifika områden som sake, snaps eller öl, men det vanliga är att man arbetar med allt. Ytterligare en falang av yrket är att tävla. Det arrangeras SM, NM och VM i sommelieri med jämna mellanrum. Tävlingarna är uppdelade i en teoretisk läxförhörsdel, en praktisk blindprovning samt servering. Sverige ligger långt fram i utvecklingen och placerar sig som regel högt vid de internationella tävlingarna. 2007 blev Andreas Larsson Sveriges första världsmästare.

Huruvida en sommelier är begåvad eller inte visar sig bäst på restaurangen. Det handlar i grund och botten om ett serviceyrke där varje gäst ska ges den mest passande dryckesupplevelsen. Trots detta upplever många att det är jobbigt att beställa vin. Vad passar bäst till maten? Kan jag beställa ett vin från Australien på en fransk bistro? Är det snålt att välja husets vin? Det finns en rädsla att beställa ”fel” som ofta leder till att man beställer något man druckit tidigare eller låter någon annan vid bordet göra valet. Det är här den briljanta sommelieren kliver fram.

Idag är de flesta som jobbar i servisen även sommelierutbildade. Att be om hjälp innebär inte att du blir lurad till att köpa något dyrare än du tänkt dig, tvärtom. Våga fråga! Berätta att du inte har en aning, kan lite grann eller är superintresserad. Visar du en gnutta intresse för ditt dryckesval kommer du att få dubbelt tillbaka. 

Detta är ett utdrag ur boken Drick! av Alf Tumble.

Texten har tidigare publicerats i Nöjesguiden #7 2013

Alf Tumble 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2013.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!