Drick gott till gatans mat

14:33 29 May 2015

sushi.jpg

Snabbmaten breder ut sig. Foodtrucks, falafelbarer och nyöppnade hål-i-väggen-ställen konkurrerar om din spontana hunger, både i stan och på sommarens tillflyktsorter. Smakerna är många men dryckesalternativen få, ta med käket hem och korka upp något gott. Alf Tumble väljer rätt glas till din take-away-påse.

Falafel
Inget slår nyfriterad falafel och ett glas solig Chardonnay från Kalifornien. Vinets rostade toner sitter som en smäck till den knapriga ytan. Dippa i majo och hummus så upplevs vinet ännu mer fruktigt. Gillar du hetare såser passar det bättre med en maltig öl, typ en hantverkslager utan för mycket humle eller en brittisk pubale. Outsidertips: suröl.

Sushi
Fjäderlätt och aromatisk riesling med en gnutta restsötma är snyggt ihop med en klassisk 9-bitars. Är sushin mer avancerad, låt säga att fisken är lätt halstrad, fungerar det fint med ett lättare rött, förslagsvis gamay eller pinot noir. Vill du hellre dricka bärs, kör på veteöl eller ljus lager med liten beska, gärna kryddad med koriander. Mest förlåtande till sushi är sake. Liksom ett elegant grönt te.

Pizza
Tänk i färger. Pizza rosso (med tomatsås) fungerar bra till rött och pizza bianco (utan tomatsås) passar bra till vitt. Därefter handlar det mest om vilka råvaror du väljer att smycka pizzan med. Ju mer ost, fett och salt desto tyngre och strävare vin kan du våga dig på. En vedungsbakad elegant vegopizza med mozzarella, sparris och citronzest är suveränt gott ihop med en fetare Grüner Veltliner. En klassisk bakfylle-capricciosa med kokt skinka och burkchampinjoner rimmar bättre med Chianti Classico. Och till oxfilépizzan med bea dricker du givetvis röd bordeuax. Undvik alltid Hawaii.

Burgare
Ölentusiaster brukar hävda att en amerikansk IPA är det godaste som finns till en äkta cheeseburgare. Det kan fungera så länge du håller dig till just ost, hamburgare och bröd. Godsaker som ketchup, senap, rå lök, pickles och viss dressing kan dock ställa till det och göra ölen ännu mer besk. Vill du vara på den säkra sidan steppar du ner en smakpinne och kör på en pale ale eller kanske ännu hellre en välrostad lager. Snackar vi fabriksburgare, typ Donken, är cola svårslaget.

Köfte
Oavsett ursprung, Turkiet, Iran, Balkan, etcetera, är köfte en välkryddad lammfärsbiff. Oftast är paprika och chili inblandat vilket eliminerar vinet som partner. Ljus öl med mild beska, gärna veteöl eller med en del vetemalt, fungerar bäst. Eller så gör du som turkarna och sveper ett glas ayran, den ultimata yoghurtdrycken.

Gyros och souvlaki
Grekernas populäraste snabbmat består av grillat fläsk-, nöt- eller lammkött insvept i pitabröd eller uppträtt på grillspett. Tzatziki, pommes och vitlöksbröd är vanligt till, vilket öppnar upp för rödvin. Om du håller igen lite på tzatzikin fungerar i princip vilket grillpang som helst. Gärna ett från södra Rhônedalen med lite extra skjuts i fruktsötman, eller något från hemlandet Grekland på druvan inomavro.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2015.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Melanders Södermalm

Det var i början av förra året som det meddelades att Söderhallarna skulle renoveras inom en nära framtid, och majoriteten av de etableringar som huserar där behövde maka på sig. En av dessa var Melanders som befunnit sig på adressen sedan 1992. Sökandet efter nya lokaler sattes därmed igång och i slutet av samma år meddelades att Melanders istället tar över Södra Sällskapets lokaler på Åsögatan. 

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!