Carlsberg firade 170 år med att prata ursprung

17:24 29 Sep 2017

Tillbaka i 1847 grundade Jacob Christian Jacobsen ett litet bryggeri i Köpenhamn. 170 år senare har Carlsberg, världens tredje största bryggerikoncern, tagit sig igenom en identitetskris - och firade jubileum med ett födelsedagskalas där partners, vänner och journalister var inbjudna.

“Den senaste tiden har vi funderat mycket på vad Carlsberg är, ska vara, och står för. Vi hade hamnat lite snett men är tillbaka på rätt väg igen. Det vill vi fira.” Fritt återgivet från minnet var det andemeningen i det korta anförande som koncernens vd Cees ’t Hart höll för inbjudna journalister i Köpenhamn när Carlsberg firade 170 år i slutet av augusti.
Funderandet Cees ’t Hart pratar om var en process där koncernens 60 högst uppsatta ledare deltog, och resultatet blev strategin Sail’22 som presenterades i mars förra året. Ambitionen var en färdplan för att återigen göra Carlsberg till ett “framgångsrikt, professionellt och attraktivt företag” (deras ord).

I planen slogs det ambitiöst fast att Carlsberg skulle vara aktiva i formandet av kategorin Craft & Speciality, och “erbjuda produktportföljer som blir vinnare hos kunder och konsumenter”. Frågar man Carlsberg skulle de nog medge att de varit en aning sena på bollen i craftbeer- racet.

En annan insikt i Sail'22 var att Carlsberg, inspirerade av framgångsrika mindre craftbeer-producenter, skulle använda sin välfyllda historia i marknadsföringen. Beslutet att fira ett lite apart 170- årsjubileum ska nog ses i ljuset av detta. Festligheterna i Köpenhamn ramades in av Carlsbergs skapelseberättelse, inte minst genom ett Ted Talk som hölls i Nya Carlsberg Glyptotek, konstmuseet som innehåller en av Europas största skulptursamlingar och uppfördes av J.C. Jacobsens son Carl. Där talade “J. C. Jacobsen” om varför man ska svara på alla frågor med “probably”. En happening som även streamades till 4 000 Carlsberganställda världen över.

På marknadssidan fortsätter partnerskapet med Brooklyn Brewery att bära frukt. Redan 2012 startade man gemensamt upp Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm och 2016 slog man ihop sina påsar angående E.C. Dahls-bryggeriet i norska Trondheim, samarbeten som har gett mersmak: i år har de två företagen hunnit presentera planer på joint ventures i både Hong Kong, London – och i Klaipėda i Litauen.

Carlsberg styrs sedan 1876 av Carlsbergstiftelsen, som kontrollerar 30,3 procent av aktierna och 74,2 procent av rösterna i The Carlsberg Group. Fonden har därmed full kontroll över bryggerikoncernen med sina 41 000 anställda och 62 miljarder danska kronor i omsättning.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bistro Odette

Bistro Odette är litet, men det inte minimalt. Här är det istället familjärt och hemtrevligt på ett sätt jag inte är van vid. Det personliga är återkommande här. Arbetsstyrkan består av de två ägarna, paret Emma och Mathias. Den ena har många strängar på sin lyra och agerar både kock och när behovet finns även servitör. Den förstnämnda är allt i allo – hovmästare, sommelier och servitör.  

Riket

Förväntningarna på stället, som ägs och drivs av de före detta kockarna från Tempo, är skyhöga.

Mr Voon

Med Mr Voon på plats finns inte ett spår kvar av de brister som Mother tidigare bar på.

Krogrecension: Totale

Visst, man kan tänka vad man vill om Peter Orrmyr efter hans medverkan i dokusåpan Big Brother men är det något han kan så är det mat.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!