Carlsberg firade 170 år med att prata ursprung

17:24 29 Sep 2017

Tillbaka i 1847 grundade Jacob Christian Jacobsen ett litet bryggeri i Köpenhamn. 170 år senare har Carlsberg, världens tredje största bryggerikoncern, tagit sig igenom en identitetskris - och firade jubileum med ett födelsedagskalas där partners, vänner och journalister var inbjudna.

“Den senaste tiden har vi funderat mycket på vad Carlsberg är, ska vara, och står för. Vi hade hamnat lite snett men är tillbaka på rätt väg igen. Det vill vi fira.” Fritt återgivet från minnet var det andemeningen i det korta anförande som koncernens vd Cees ’t Hart höll för inbjudna journalister i Köpenhamn när Carlsberg firade 170 år i slutet av augusti.
Funderandet Cees ’t Hart pratar om var en process där koncernens 60 högst uppsatta ledare deltog, och resultatet blev strategin Sail’22 som presenterades i mars förra året. Ambitionen var en färdplan för att återigen göra Carlsberg till ett “framgångsrikt, professionellt och attraktivt företag” (deras ord).

I planen slogs det ambitiöst fast att Carlsberg skulle vara aktiva i formandet av kategorin Craft & Speciality, och “erbjuda produktportföljer som blir vinnare hos kunder och konsumenter”. Frågar man Carlsberg skulle de nog medge att de varit en aning sena på bollen i craftbeer- racet.

En annan insikt i Sail'22 var att Carlsberg, inspirerade av framgångsrika mindre craftbeer-producenter, skulle använda sin välfyllda historia i marknadsföringen. Beslutet att fira ett lite apart 170- årsjubileum ska nog ses i ljuset av detta. Festligheterna i Köpenhamn ramades in av Carlsbergs skapelseberättelse, inte minst genom ett Ted Talk som hölls i Nya Carlsberg Glyptotek, konstmuseet som innehåller en av Europas största skulptursamlingar och uppfördes av J.C. Jacobsens son Carl. Där talade “J. C. Jacobsen” om varför man ska svara på alla frågor med “probably”. En happening som även streamades till 4 000 Carlsberganställda världen över.

På marknadssidan fortsätter partnerskapet med Brooklyn Brewery att bära frukt. Redan 2012 startade man gemensamt upp Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm och 2016 slog man ihop sina påsar angående E.C. Dahls-bryggeriet i norska Trondheim, samarbeten som har gett mersmak: i år har de två företagen hunnit presentera planer på joint ventures i både Hong Kong, London – och i Klaipėda i Litauen.

Carlsberg styrs sedan 1876 av Carlsbergstiftelsen, som kontrollerar 30,3 procent av aktierna och 74,2 procent av rösterna i The Carlsberg Group. Fonden har därmed full kontroll över bryggerikoncernen med sina 41 000 anställda och 62 miljarder danska kronor i omsättning.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna. 

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!