Bra uteserveringar trots allt

Adam Wladis 17:22 30 May 2013

Att äta utomhus har aldrig varit min grej. Servetter blåser iväg, det är för kallt eller för varmt och man besväras lätt av såväl sol i ögonen som förbipasserandes närgångna blickar. Att gå på krogen, har jag dogmatiskt hävdat, är att dela upplevelsen med sitt sällskap i en för ändamålet avgränsad lokal. Jag kommer även denna sommar att buttert muttra samma mantra, men månadens topplista listar uteserveringar som definitivt har goda utsikter att snabbt få mig på ett lite mer pragmatiskt humör.

1. Dubbel Dubbel Kolibri
Surbrunnsgatan 8, tel 13 04 04, dubbeldubbel.se
Kolibri är Göteborgs mest eklektiska krogfenomen, en folklig hipsteroas som fungerar lika bra för start som för avrundning av en lyckad kväll. När menyn uppgraderades i våras och det lilla köket började trolla med rödkokt sidfläsk och lammsallad gick förälskelsen över i oförställd kärlek. Uteserveringen vid Esperantoplatsen har ett av stadens mest enastående stadsrum till sitt förfogande.
Öppet: sön–tors 17–sent, fre–lör 17–01

2. Sommar Yaki
Storgatan 47, tel 96 02 00, yaki-da.se
En innergård med folkparkstouch under bar himmel som utgör en pendang till Yaki-Das restaurang och nattklubb, kan det funka? Ja, med råge. Livebokningar i toppklass. Färgglada drinkar. Luckservering av varianter på god gatumat att grabba i näven är ett smart drag. Och som satelliter svävande runt hela härligheten glädjespridarna Sebastian Kapocs och Joel Ighe.
Öppet: ons 19–03, fre 19–04, lör 19–04

3. Björns Bar
Viktoriagatan 12, tel 701 79 79, bjornsbar.se
Viktoriagatans storhetstid med Kafé Japan, Klara, Noon och Millennium är idag endast av musealt intresse. Det organiserade motståndet mot gatans vankelmod dessa dagar leds av Björns Bar, understödd av en armé utrustad med uppstudsiga charkuterier, subversivt mogna ostar och rödvin på glas. Att slå sig ner på de vingliga stolarna och mumsa på ett gäng ostron med lite bubbel i glaset är en rent revolutionär handling i de här kvarteren.
Öppet: mån–tors 18–01, fre–lör 17–03

4. Redbergsgrillen
Danska Vägen 110, tel 19 64 15, redbergsgrillen.se
Paolo Martufi och hustrun Marianne driver Redbergsgrillen med stort hjärta och känsla för kvalitet. Det mesta görs från grunden här. Specialkorvar från Helmut Walch (tillika anlitad av GourmetKorv) finns på menyn. Uteplats med utblick över Redbergsplatsen.
Öppet: mån–tors 11–00, fre–lör  11.00–02.30, sön
11.30–23.00

betyg: 1 Uteserveringslådor
Mindre upphetsande är de hermetiskt tillslutna schabrak som en del krögare envisas med att kalla uteserveringar. De tycks dessutom föröka sig helt utom stadsarkitektens kontroll inte minst i stadens mer välbevarade 1800-talskvarter.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!