Bocuse d’Or Sverige-vinnaren utsedd

16:35 14 Sep 2017

Nu är det klart: Sebastian Gibrand har vunnit den svenska uttagningen till Bocuse d'Or och kommer därmed att representera Sverige i Europamästerskapen för kockar.

Uppgiften för de kockar som tävlade i finalen av svenska Bocuse d'Or var att laga en vegetarisk rätt och en lammrätt. Sju kockar ställdes mot varandra och bedömdes enligt kriterierna komposition, smak, presentation och teknik. Sebastian Gibrand avgick med segern, vilket betyder att han representerar Sverige i Bocuse d’Or Europe, "Kock-EM", som avgörs i Turin i juni nästa år. Bocuse d'Or Europe är även en kvaltävling till "Kock-VM", Bocuse d’Or, som går av stapeln i Lyon 2019 och ställer representanter för 24 länder mot varandra.
- Presentationer i världsklass har verkligen levererats från samtliga kandidater, vilket bådar gott inför de internationella tävlingarna. Nu ska vi skapa det team som ska hjälpa Sebastian att ta Sverige till VM, säger Henrik Norström, President i Svenska Bocuse d’Or Akademien och juryns ordförande.

Motiveringen från juryn löd som följer: "Han har med stor teknisk skicklighet lagat och presenterat två mycket välkomponerade rätter. Utförandet av teamet med kandidaten i spetsen var exemplarisk, maten var fantastisk med goda välbalanserade smaker och hade den kvalitet vi söker. Redan nu har de visat på en väldigt hög matlagningsnivå, energi och kämparglöd som kan ta oss långt i de kommande utmaningarna."

Juryn bestod av Henrik Norström (president för Svenska Bocuse d’Or Akademien och juryns ordförande), Markus Aujalay, Mathias Dahlgren, Stefan Karlsson, Stefano Catenacci, Alexander Sjögren, Peter Jälksäter, Fredrik Eriksson, Per Lundin, Frida Rönnlund samt Phlip Tessier, coach för Team USA som tog guld i Bocuse d’Or 2017. Att samtliga tävlande i årets upplaga var män hoppas Henrik Norström att det ska bli ändring på.
– Vårt mål är att tävlingen inom tio år ska ha fifty-fifty kvinnor och män som tävlar, säger han till Dagens Nyheter.

Sebastian Gibrand är ursprungligen från Helsingborg, men bor i Stockholm sedan flera år. 2013-2017 var han lagkapten för Kocklandslaget och vann innan dess guld i Kock-OS 2012 med juniorlandslaget. Han är 29 år och driver sedan flera år tillbaka den egna konsultverksamheten Gibrands Gastronomi. Han har även erfarenhet från bland annat Oaxen Krog & Slip och Studio Franzén. Den vegetariska vinnarrätten var en kål- och sellerisnurra med variation på kål, bakad äggula fylld med Karl-Johansvamp, skogskantereller samt brynt kålbuljong smaksatt med svamp. Lammrätten var höstlamm från Älmhult med inspiration från Skåne och Provence – kryddbakad bog med svamp och friterad bringa, tomat i variation med ramslökskapris, potatis fylld med fårost- och potatiskräm med timjan och krispig potatis. Till det en lammsky smaksatt med savagningvin och olivolja.

Läs även: De är kandidater till Bocuse d'Or Sverige 2017

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!