Om det är något Stockholm har saknat ända sedan Halv trappa plus gård lade ner är det en riktigt bra kinesisk restaurang. Michael Zhan som även driver restaurangkedjan Pong har precis gjort ett försök med sin femtonde restaurang Waipo (mormor på kinesiska), en kinesisk tapasrestaurang. Det visar sig ha gått sådär. Restaurangen är modernt fräsch med ljus inredning och infällda iPads i borden med vilka det är tanken att man ska använda för sina beställningar. Det är en fin tanke, men villar tyvärr mer förvirring än njutning då varken gäster eller personal verkar ha full koll på denna process. All mat serveras som tapas och cirka tre stycken rekommenderas av personalen för att man ska bli mätt. Detta är dock en sanning med modifikation beroende på vad man beställer, en av rätterna består till exempel av en (1) havskräfta. Till Waipos försvar är flera av de andra av större mått både portionsmässigt och sett till kvaliteten. Men sällan når den över nivån för en bättre lunchrestaurang, och det är kanske som just en sådan som krogen funkar bäst.
De något kryddstarkare rätterna sticker som de bästa, där Sichuantofun med fläskfärs och en härlig anka med jordnöts- och chilisås faktiskt smakar både gott och mycket. Krogen bjuder sedan på ett närmast oförlåtligt misstag då servicen istället för kycklingdumplings skickar fram en korg med räkfyllning. Som om inte denna potentiellt fatala manöver skulle vara nog förklaras felsteget med att kycklingen var slut. Så gör man inte.
Det är svårt att verkligen anamma känslan av det genuint kinesiska när inte heller dryckerna känns speciellt genomtänkta, det är en hederlig stor stark som erbjuds på fat och förmodligen är storsäljaren. För hur gärna vi än ville hoppas att Waipo skulle trotsa sitt läge mitt på Drottninggatan och locka något annat än ovetande turister är det precis ett sådant klientel en restaurang av den här typen kommer att dra till sig.