Vrå

Redaktion 13:56 16 Mar 2020

Vid Drottningtorget ligger det maffiga Posthotellet, och om du tar stentrappan till höger om hotellets huvudentré hamnar du hos Vrå som har fått flytta upp till posthallen och blivit granne med restaurang Norda. Det är högt i tak och det beiga, blå och gråa färgtonerna skapar en rofylld känsla tillsammans med  inredningen gjord av det återvunna glaset från Orrefors och marmorn från Bohuslän.

Restaurangen erbjuder flera olika typer av sittningar i varierande miljöer, allt ifrån japanska sittplatser även kallade Horigotatsu till långbord och chambre separée, men jag och mitt bordssällskap hamnar vid ett vanligt marmorbord i ett lite större rum.

Hos Vrå slås den svenska Västkusten och det japanska köket samman och hållbarheten och spårbarheten är en ledstjärna i det utbud som finns på menyn där fisk, skaldjur och grönsaker dominerar. Restaurangens fisk och skaldjur kommer från säkra, vilda bestånd eller odlare, grönsakerna hämtas från hotellets takodlingar och från ekologiska lantbruk i Västergötland och det kött som återfinns på menyn köps av uppfödare som låter djuren leva så naturligt som möjligt. Utöver ett modernt miljöfokus har Vrå även gjort sig kända för sin gedigna sakemeny med över 40 sorters sake som minst sagt väcker nyfikenheten till liv, att servitrisen är riktigt kunnig och passionerad kring ämnet gör inte heller saken sämre.  

Menyn erbjuder ett prisvärt paket på tre rätter och vi tar in både den veganska och den havsbaserade varianten för att få pröva på så stor del som möjligt av deras utbud. Den veganska uppsättningen utgörs av en förrätt med vårgruka, fläder, alger och havsemulsion. Till huvudrätt serveras gröna tenudlar, svampdashi, grillad tofu, svamp och ramslök. Efterrätten består av kokos- och yuzusorbet, inkokt päron och kolasnittar. Havsuppsättningen består av en likadan förrätt och till huvudrätt serveras en chirashi sushi med marinerad hiramasa, bakat ägg, ramslökemulsion, sesam– och mirinolja och till efterrätt står chokladmousse, sojaglass och misokaramell på menyn. 

Förrätten är lätt och fräsch men i övrigt gör den inte mycket väsen av sig, det är ingen smakexplosion men vi konstaterar att det inte heller är något du förväntar dig av gurka. Alger är dock supertrendigt såväl i forskning som i köket, så att kunna få ta del av hur olika restauranger väljer att införliva det i sin meny är alltid kul.

Den veganska huvudrätten med gröna tenudlar, svampdashi, grillad tofu, svamp och ramslök är smakrik och umamin tillåts verkligen att ta plats. För att vara en helt vegansk rätt har de verkligen lyckats med att få fram sältan och djupet i smakerna och det blir tydligt hur tacksamt det är med vegetarisk matlagning när en använder sig av det japanska kökets ingredienser. Svamparna är rättens bästa inslag där en både hittar tunna och krispiga svampar som håller sin textur trots att de ligger i buljongen medan middagen avnjuts men även champinjoner och shiitakesvampar som ger rätten ett inslag av syra som inte förekommer så mycket i övrigt. Tofubitarna är fasta men har fortfarande en mjuk och lite grötig konsistens där ytskiktet har lätta grillmärken och i kombination med den krispiga svampen landar hela rätten i en balanserad kombination med komponenter som stärker varandra.

Chirashi sushin med marinerad hiramasa, bakat ägg, ramslökemulsion och sesam- och mirinoljan är något en likväl skulle kunna äta med ögonen. Porslinet som tagits fram av Sofia B Olsson, som är operativ chef på Vrå, tillsammans med Västergården keramik är riktigt vackert och lyfter det som ligger i skålen ytterligare. Ägget gör riset klibbigt, gott och lent och grönkålen bryter av med en frasig och tunn textur, ramslökemusionen fräschar upp och sesam- och mirinoljan bidrar till att sätta smak på riset med sina karaktäristiska smaker. Rätten är god men känns lite tam, den överraskar inte, de svenska och japanska köken blir istället lite väl milda i sin kombination enligt vårt tycke.

Efterrätten blir kvällens starkast lysande stjärna. Sojaglassen smakar himmelskt av salt karamell och cholkadmoussen är sådär len och fin att den direkt smälter i munnen. Misokaramellen tillför en knäckighet och lyfter desserten ytterligare. Jag erkänner för mitt bordssällskap att jag nog skulle kunna gå hit igen bara för att äta efterrätt och hon instämmer nickande. Den veganska menyns efterrätt är ganska så lik till utseendet men är lättare och citrusbaserad. Sorbetens kokossmak är inget som känns av, istället dominerar den japanska citrusfrukten yuzu som smakar som en slags blandning av grapefrukt, citron och mandarin och gifter sig väl med det ingefärssmakande inkokta päronet och kolasnittarna. Mätta och hyfsat belåtna traskar vi ned för posthusets trappor och konstaterar att vi i framtiden gärna utforskar mer av deras efterrättsmeny och breda sakeutbud.

Adress: 
Drottningtorget 10
Hemsida: 
Öppettider: 
tis-tor 17-22, fre-lör 17-23.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2020.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.