Som en udda fågel i den nya faunan av restauranger som prövat vingarna under året i Lund har gänget bakom Klostergatans vin & delikatess och M.E.A.T. nu lämnat kontinenten och riktat smaklökarna österut. Vi tar oss från Korea, via Japan och Kina ner till Vietnam och Indonesien, alla ska med i denna asiatiska matexposé. Denna bredd avspeglas dock inte i inredningen inne i restaurangen som matchar bruna bord med ljusbrun tapet och mellanbruna tallrikar. Bruno Mars strömmar ur högtalarna. Landet brunsås gör sig påmint.
Vi väljer kockarnas val-menyn, som är en avsmakningsmeny med lite mindre portioner av de annars valbara rätterna. Den lättrimmade laxen med soyamajonnäs och inlagd ingefära smälter i munnen och är en av kvällens bästa rätter. Den kantonesiska gurksalladen har en fin balans av syrlighet och styrka och den jasmintérökta ankan som simmar i en svampbuljong med shiitake, ostronskivling och enokisvamp är sådär umamikittlande på tungan. Umami är ju inte helt enkelt att kombinera med vin, men Toyo har tänkt till vad gäller vinerna. Vår servitris rekommenderar husets vita, ett sauvignon blanc som visar sig passa alldeles utmärkt till maten och nog gör anspråk på Malmö och Lunds godaste husets vin.
Vi serveras en variant av "pork buns”, som restaurangen Momofuku i New York gjort berömda världen över. Ångade bullar med bakad grissida som man själv fyller med picklad gurka, hoisin-sås och japansk majonnäs efter smak och tycke. Dessa är riktigt smaskiga och balansen mellan den feta grisen, den syrliga gurkan och såserna ger mersmak. Huvudrätten Toyos Ssäm (koreanska inlindade smårätter) innebär en otroligt mör ryggbiff som vi lindar in i ett huvudsallatsblad och toppar med fermenterad bönsås och kimchi. Umamifest i munnen. Till detta serveras vi ett glas pinot noir som lite ljummet passar alldeles utmärkt till hettan från bönsåsen. En lite märklig detalj vi noterar är att det står salt- och pepparkar på borden à la en lunch-restaurang på E22:an. De fyller ingen funktion.
De confiterade tuppvingarna med taré (tjock söt soja) vitlök och picklad chili smakar dessvärre enbart soja och den ångade kummeln med ingefära, ljus soja och vårlök känner vi är lite väl tillagad. Detta påtalas köket och kocken kommer ut och ger oss en lektion i kummel. Vi känner oss som besvärliga kunder när vi inmundigar en crème brûlée med lime och ingefära och kanske är det detta som gör att vi inte lyckas hitta dessa två utlovade smaker och efterrätten känns lite blek.
Toyo uppvisar ambition och visst finns det en position att ta med mer genuina och spännande asiatiska smaker i det annars torftiga kinakrogsutbudet i Lund, men dessvärre kombineras topparna med dalar. Vi saknar vegetariska alternativ på menyn och kan nog tycka att flera rätter känns lite väl tilltagna i prisnivån. De ångade bullarna återvänder vi dock gärna till med ett glas av husets vita.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2014.