Det här gör ont. Personalen på Räkan hör till den trevligaste vi har mött i Stockholm. De är uppmärksamma och okonstlat vänliga.
Och ändå måste det sägas: det här är en riktigt dålig restaurang.
Restaurang Räkan var tidigare en Göteborgsinstitution, belägen nära Avenyn. Ett rustikt mys med lackat furumöblemang, lågt i tak och trångbodd skeppskänsla från förr. Det ryktas att Kiss-gitarristen Ace Frehley drattade i bassängen sjuttiotalet, under en (bokstavligt talat) blöt kväll. Bassängen, med radiostyrda räkbåtar som gästerna själv får köra till bordet, har följt med i flytten till Stockholm. Men stämningen är en helt annan. Den båtvibb den luftiga lokalen på Vasagatan utstrålar är av typen fabriksny Finlandsfärja. De som hamnar här är inte rockband, utan turister som traskar ut från Centralstationen utan att ha gjort sin googleläxa på förhand.
"En räddningsinsats är vad som krävs"
De möts av en meny där de varma huvudrätterna börjar på 290 kronor. I flera fall valhänt komponerade redan på pappret, och ännu värre i verkligheten. Som pocherad hälleflundra för 345 kronor, enligt restaurangens utsago parad med smak av chardonnay, tryffelsås, sötpotatis och sparris. I realiteten en tallrik där den dyrbara fisken är sönderkokt, där såsen smakar kokt mjölk och där sötpotatisen kommer i form av en torr puck. I det förrättsstora glaset ceviche för 170 kronor saknas syra, sötma, sälta och hetta. I gengäld finns där en ovälkommen beska från den råa rödlöken. Det kaffe som serveras på maten är kallt. Och så vidare. Skaldjuren är bättre, men inte bra – vilket är det minsta man kan kräva när kilopriset på räkor ligger över tusen kronor.
Det som kan rädda Räkan, för en räddningsinsats är vad som krävs om det här ska bli mer än en kort sejour, är att lyfta in de mer prisvärda rätter som serveras övriga tider även på à la carten som gäller kvällstid. Låt folk äta räkmacka, moules frites och varför inte fish n' chips (som nu förvisats till barnmenyn) samt köra radiobåt, så ska det nog gå att få upp stämningen. I segmentet seriösa fisk- och skaldjursrestauranger framstår loppet däremot som kört. Avståndet till ställen som B.A.R, Fjäderholmarnas krog & magasin och Den gamle och havet helt enkelt för stort.
Läs även: Restaurang Räkan har öppnat i Stockholm.