
Det vietnamesiska köket är inte en blandning av thai och kinesiskt som många tror. Sydamerikas råvaror har istället influerat enormt ända sen 1500-talet och ingredienser som svarta bönor, koriander, papaya, jordnötter, tomat och mango spelar idag huvudrollerna. Lägg därtill lite franska influenser från kolonialtiden, och vips, så har du Vietnam på en tallrik.
Lê Lê låg tidigare i en mycket mindre lokal några kvarter ner. Där är det nu franskt brasserie, men fortfarande i familjens kontroll. På nya stora Lê Lê är maten förtrollande enkel och billig, alla rätterna är lagade med chilli, soja och fisksås som bas. Musslorna, kokade i kokosmjölk, går på en hundring och är direkt beroendeframkallande. Vår- och sommarrullarna serveras på en tallrik tillsammans med några lätta sprödfriterade räkor och lämnar inget övrigt att önska.
Vinlistan är diaboliskt bra. Inte bara för att allt är ekologiskt och biodynamiskt från Loire och Rhone — utan även för beskrivningarna. Kan man annat än blomma upp inför beskrivningar i stil med “smakmässigt liknar det här vinet en sliten men välbehållen Ferrari från 70-talet” om ett rödvin. Eller om ett vitt, “denna Riesling är som en ung tjej i ett par tighta jeans”.Öppet: mån-tors 11.30-23.00, fre-lör 11.30-02.00, sön 11.30-22.00.
Vesterbrogade 40, Kbh, +45 33 22 71 35
Stad:
Lokal: