Foto: Thomas Wal

Krogrecension: Noot Nordik Kitchen

Redaktion 10:57 5 Sep 2019

Nykomlingarna i skarven där Drottningtorget möter Brunnsparken har imponerat med sina löften om lokalt och hållbart producerad mat och dryck. Vi testade om Noot Nordik Kitchen levde upp till förväntningarna. 

Samma dag som det är dags för Gyllene Tider att inta Ullevi slår vi oss ned vid fönstret i den nya restaurangen Noot som bara har några månader på nacken. Att det gamla rockbandet ska spela märks på spellistan som restaurangen kör för kvällen, men mot den modernt och snyggt inredda restaurangmiljön känns det lite för retro. Vi ska själva inte vidare på konserten sedan, men det gör oss ingenting. Det är ju ändå sommartider.

Vi blir snabbt hjälpta till vårt bord när vi stiger in, och ganska direkt bestämmer vi oss för att börja middagen med varsin Aperöl. Det är roligt att se att drinken som är relativt ny för den här sommaren redan smugit sig in på restaurangens dagsaktuella meny. Aperöl är egentligen som en Aperol Spritz fast med öl istället för mousserande och spetsad med lite lime och sockerlag. När servitrisen kommer med dem inser vi att det både är en hit, och att vi nog aldrig fått mer väl kylda drinkar vilket passar perfekt en varm sommardag. 

Samtidigt som drinkarna sätts ner tar vi oss an att göra vår beställning av mat. Det finns flera prisvärda alternativ att välja mellan, som menypaket med en trerätters för 400 eller 375 kronor beroende på om en väljer veganskt eller inte. Vi bestämmer oss för att prova det veganska alternativet, samt ett eget ihopplock från deras à la carte för att få lite mer bredd. Det är ingen svår uppgift att bestämma sig eftersom menyn inte har någon lång lista med alternativ, vilket går helt i linje med Noots filosofi om att ta vara på alla sina råvaror och skapa så lite svinn som möjligt.

Det veganska menypaketet inleds med en rätt på svensk sparris. Tångkaviaren som rätten ska innehålla går tyvärr inte att urskönja, men presentationen i övrigt är riktigt snygg. Tunt hyvlad rädisa, sparris och fänkål har lagts över tre grillade sparrisar med rostade hasselnötter och ramslöksmajonnäs i en kupad picklad rödlök. Jag hade gärna sett mer av syran och fettet som majonnäsen och rödlöken ger till rätten, vilket verkligen syr ihop de tuggorna det räcker till. Från deras à la carte väljer vi rödbetsgravad Frøya-lax med bland annat rökt senapssås och dillpulver till förrätt. Även här finns en del råa grönsaker med, men med den feta laxen blir det mycket mer balanserat.

Även i våra varmrätter finns det sedan några saker som inte slår helt rätt i balansen. Det veganska alternativet med quinoa och linser har en jättefin sälta, men även här är det lite för lite av de syrliga komponenterna. En eller två bitar till av den grillade hjärtsalladen som gav både syra och krispighet hade hjälpt. Den andra varmrätten vi valt är deras hälleflundra. Presentationen av fisken är nog kvällens vackraste, fastän den haft tufft motstånd, men tyvärr räcker det inte hela vägen att bara äta med ögonen. Trots att fisken är jättefint tillagad så drunknar smakerna lite i den starka pepparrotskrämen. Lite mindre sting från den hade låtit de mjukare smakerna från fisken och potatisen komma fram bättre.

När det är dags för dessert är jag redan lite orolig för hur smakerna kommer att balanseras mot varandra, så när den veganska rätten i form av sorbet med fermenterade krusbär och saltrostade mandlar ska få en dusch av kall flädersaft frågar jag servitrisen om den är väldigt koncentrerad. Hon svarar att den nog är det, och får rätt. Flädersmaken överskuggar alldeles för mycket, för det är först när jag smakar på de övriga ingredienserna var för sig som jag känner hur goda de är. Betydligt bättre står sig den svenska ostbrickan med ostar från Falköping på tallriken. Tillsammans med hembakat knäckebröd och en marmelad på schalottenlök är det ett förvisso mindre sött, men perfekt sätt att avsluta middagen på. Vi konstaterar att fler restauranger borde följa deras exempel här, för det finns ingen anledning att inte fylla en ostbricka med svensk välproducerad hårdost.

Noot Nordik Kitchen visar sig vara en bra idé med trevlig personal men med lite finlir kvar, vilket hade tagit dem långt. Några justeringar av det som redan ligger på tallrikarna är allt som hade behövts, men bara det faktum att en restaurang med så höga ambitioner som denna har en fast vegansk trerätters är imponerande. De är i sitt cirkulära mattänk en av stans pionjärer för en mer hållbar krogvärld.

Adress: 
Östra Larmgatan 4
Hemsida: 
Öppettider: 
Öppet: mån-fre 18-22, lör 18-23
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.