Golden Shiva

Redaktion 13:21 31 Jul 2019

”Jag tar den som ryker” brukar en vän till mig säga när han beställer mat från just Golden Shiva, eller ”Golden” som den kallas i Malmömun. Rätten, tror jag, är en tandoristekt kyckling med wokade grönsaker, men eftersom vi endast äter vegetariskt den här gången bestämmer vi oss för att fråga om rätten efter maten. 

     Den indiska restaurangen är ett riktmärke för hela Möllevången och många utekvällar har startats här för möllanborna. Stället är väl egentligen inte känt för sin mat, utan snarare sin relativt billiga öl och trevliga uteservering som snabbt fylls på sommarkvällarna. För att inte glömma Malmö FF-kopplingen, då Golden ofta blir en samlingsplats för MFF-supportrar både innan och efter hemmamatcherna. 

     Därför är det hög tid att uppmärksamma den indiska menyn, som kommer att visa sig hålla hög klass sett till pris och fördomar som kommer med ovanstående beskrivning. Den här gången blir det endast vegetariskt, så vi går inte i god för eventuella köttätare. Vi beställer in en Madras Curry (119 kr) och en Shag Dall (99 kr). Den förstnämnda är en kryddstark gryta med just madraskrydda som serveras med saftigt och smörigt basmatiris. Shag Dall är en klassisk indisk gryta med spenat, linser, lök, paprika och koriander. Båda rätterna serveras i kopparliknande grytor med ett större risfat som vi delar på tillsammans med varsitt naanbröd.

     Smaken är god och rik även om vi inte får en aha-upplevelse. Men nog blir det ett och annat ”fan vad gott!” när vi slevar i oss grytorna efter att de svalnat lite. Madrascurryn har en påtaglig styrka som dämpas fint med ris och bröd, och Shag Dallen har knappast fått för lite koriander. 

     Som törstsläckare väljer vi varsin Lobkowicz Knize, en tjeckisk lageröl för en femtiolapp som vi dricker ur flaska. Annars är baren en klassisk Möllan-bar med ett relativt stort shotutbud, däribland den ökända ”Aphjärna”, ett mindre bra vinutbud och ett gäng öl på fat. Inga krusiduller. 

     Det är just det som är så trevligt med Golden. Det är inga krusiduller. Sena helgkvällar kan stämningen vara högljudd och festlig, och kanske inte optimal för att äta, men att gå dit för att faktiskt testa den indiska menyn en torsdagkväll som en after work är något vi verkligen rekommenderar. Både prisvärt och gott.  

      Efter att matkoman inträffat och vi ber om att få betala glömmer vi självklart bort att fråga vilken rätt det är ”som ryker”. Men om du litar på recensentens vän går det nog alldeles utmärkt att bara beställa just ”den som ryker”.

 

Fun fact: Malmörapparna i Aura Oyasumi har spelat in en hyllningslåt till just Golden.

Adress: 
Södra Parkgatan
Hemsida: 
Öppettider: 
mån-fre 16-01, lör 13-01, sön 13-22
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Mygel

Ett gammalt lokstall i ett slitet och blåsigt hamnområde är kanske inte den mest konventionella platsen att öppna en restaurang i.