– Tjeeena vännen, smit upp till Hannes där så tar han hand om er. Ni får bästa platsen här ikväll!
Förväntningarna är minst sagt höga efter ett välkomnande som lovar runt på Kungstensgatans senaste pang. Animo är resultatet av samarbetet mellan två kockar som tillsammans bland annat har en vinst i kock-VM på sin meritlista.
Daniel Haynes och Anders Karlsson har förvaltat lokalerna som tidigare bland annat huserat såväl restaurang Bonbon som Ilse på bästa sätt, och varsamt stöpt om det till sitt eget. Personalen består av ett ungt och käckt gäng såväl ute på golvet som i köket och i högtalarna spelas hits signerade Elton John och bröderna Gibb.
Vi slår oss ner vid de anvisade platserna i det öppna köket och ögnar igenom menyn. Redan vid åsynen av densamma börjar det kurra rejält i magen. Kockduon har lyckats med konststycket att knåpa ihop ett menykort där man som gäst vill ha i princip varenda rätt. Det är fruktansvärt svårt att välja. Medan vi funderar tar vi in ett par snacks i form av boquerones på stekt bröd respektive churros med parmesan och harissa, och det är precis så gott som det låter.
– Ny bong i huset mina vänner, hojtar Danyel Haynes bakom köksdisken och det visar sig vara vår förrätt i form av en ceviche på hälleflundra han syftar på.
Fisken serveras med avokado, kokosgrädde samt gröncurryolja och kommer in fortare än vad du hinner säga citronverbena. Det är överlag ett oerhört tempo både i köket och bland personalen på golvet. Den enda gången pulsen faktiskt går ner är när någon i densamma sätter sig på huk vid gästerna, vilket förvisso inträffar ganska ofta. Cevichen är i vilket fall utsökt, och den oblyga smaksättningen av gröncurry ger mersmak.
Till varmrätt beställer vi bergtunga och kan givetvis inte heller hålla tassarna borta från den anka som förde duon till ett VM-guld 2018. På menyn således benämnd VM-anka.
– Ööööka tempot det är fredag, förkunnas det från köket och vips står våra varmrätter framför oss. Bergtungan är oerhört vacker i sin utformning och liknar närmast en vit avokado. Smakmässigt befinner den sig i samma härad som förrätten, och syran är påtaglig även om det vägs upp något av såväl friterad råraka som en smörsås smaksatt med fläder. VM-ankan är i sin tur ren perfektion och guldmedaljen känns absolut välförtjänt med detta på tallriken. Het kålrot, thaibasilika och stjärnanis – säg en smak som inte ryms här och du får en glass till efterrätt.
På tal om det senare unnar vi oss såväl en habil crème brûlée som en tartelette med mörk chokladmousse till dessert, och förvånas över att notan för hela kalaset inklusive ett par glas chinon och kanske en liten avec landar på dryga tvåtusenlappen. Här parkerar vi gärna våra smaklökar igen, vännen.