Mr. Nobody

Niklas Eriksson 13:47 1 Jul 2010

När det kommer till filosofiskt orienterade flumrullar med stort hjärta och gigantiskt scope, tycker jag grundregeln bör vara att hellre fria än fälla.

Visst, den som har lust kan förstås applicera samma stränga krav på konsekvensanalys och fläckfri finish på David O. Russels megalomanistudie I Heart Huckabees som på, säg, en fnösktorr rättsväsenthriller – men det blir i slutändan inte roligt för någon iblandad. Med det sagt predikar Jaco Van Dormels tvåsekelssnapshot
Mr. Nobody i allra högsta grad för kören. Ämnesområdena som betas av är saker som odödlighet, kändiskultur, fjärilseffektens logiska förutsättningar, det mänskliga minnet, rymdtrafik och – surprise – döden. Jag ser med andra ord inte Harald Hamrell göra en nyinspelning anytime soon.
Grundhistorien, i den mån det går att tala om en sådan, är att Jared Letos titelkaraktär har fru och tre ungar, men en dag, genom någon form av dimensionsfuckup, finner sig vara 120 år gammal i en framtid där ingen annan än han själv är dödlig. En neslig situation kan tyckas, men Mr. Nobody (i filmen med det genremässigt illavarslande förnamnet Nemo) är mest intresserad av att rekapitulera, och i möjligaste mån ställa till rätta, sina livsval. Det är här vägvalet USA/England kommer in i bilden, liksom Letos uppsättning möjliga livskamrater, representerade av Linh Dan-Pham, Diane Kruger och alltid sevärda Sarah Polley. Sedan är det kanske rätt meningslöst att bistå med den typen av produktinformation till en film som kommer att hitta sin lilla nischpublik hur som helst. Lynch, Gondry och Richard E Kelly är folk man måste vara djupt förälskad i för att ha något utbyte av de här 138 minuterna. Därmed inte sagt att det räcker. Personligen kan jag inte bestämma mig för om det här är en Benjamin Button utan humor eller en I Heart Huckabees utan Isabelle Hupperts erotiska lerbadsundervisning. Som tur är spelar det inte någon större roll. Bara Christophe Beaucarnes bländande bildspråk är skäl nog att stanna till det bittra slutet och inse att begreppslig klarhet helt enkelt inte stod på menyn idag.
 

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Fler filmrecensioner