Vad du vill veta om mat på 140 tecken

Karin Ericson 17:15 10 Jun 2011

 

Klockan är åtta och frågelådan på Twitter startar. Lisa Förare Winbladh är matskribenten, matälskaren och molekylvetaren som varje torsdag, eller i alla fall de veckor hon känner för det, svarar med 140 tecken på alla frågor om mat som kommer in under en timme.

Och hon verkar ha svar på allt. ”Hur ska jag bäst anrätta svartrötter?” frågar någon.  ”Råstekt i smör. Bara lite salt+peppar på. Svartrötter underbart utan kryddor utom stekytan”, svarar Lisa. ”Såg frysta äppelsniglar i kinabutik. Din erfa jämfört med vinbergssnäckor?”, frågar en annan. ”Asiatiska äppelsniglar är ett animaliskt ogräs. Sjud i timmar, tillsmöra. Lägg i het thaicurry m aromatiska ingr”, blir svaret.
Om ändå frågelådan hade kunnat vara öppen dygnet runt tänker jag. Mitt liv hade blivit så mycket enklare. Jag hade till exempel för länge sedan lärt mig att inte skölja pastan i kallt vatten, som jag alltid gjort. Lisa vet bättre. Jag ger mig in i leken och lyckas bryta mot reglerna direkt när jag ställer tre frågor i en tweet och glömmer att hashtagga, det vill säga ange en kod som samlar alla tweets inom ämnet så att tråden blir lätt att följa. Jag rättar mig och frågar:
”@foraretaffel: Vad är det för typ av twittrare som hänger i frågelådan? #frl”
”@karinericson: Nästan inga jag känner. Trevliga, artiga och ställer bra frågor. #frl”
Hon forsätter i en ny tweet: ”En krögare i Kalifornien hävdade att min frågelåda bidragit till att hans krog gått upp ett poäng i Zagat! blev mkt glad!”. (Zagat är webbplatsen där foodies, som du och jag, listar världens bästa krogar).
Jag kollar upp vad det är för andra twittrare som ställer frågor. En psykolog, en cyberninja, matnörd, exhustru, journalist och mamma till tre. De ställer inte bara frågor till Lisa utan pratar med varandra och snart har det uppstått en diskussion om ost. Sivans långlagrade hushållsost är tydligen underbar. Trots den skörd av frågor som kommer in lyckas Lisa, som låter oss veta att hon samtidigt dricker sauvignon blanc, svara på de flesta.
På 140 tecken, kan du summera din matkarriär från där det började till var du är nu?
– Piece of cake på färre tecken: Gillar fortfarande att äta.
Vad var ditt första jobb som hade med mat att göra?
– Jag jobbade i delikatessdisk på den tid då gorgonzola, västerbotten och brie var typ allt som fanns i ostväg.
Du verkar ha svar på precis allt. Smyggooglar du?
– Så klart jag smyggooglar, mest för att dubbelkolla dock. Jag gillar ej att ha fel, men det har jag ju ibland.
Din absoluta favoritingrediens och varför?
– Vad som helst min man lagar. Äter i skrivande stund pytt på grön sparris, ramslök, skärbönor.
Var köper du helst din mat i Malmö?
– Gillar ju Möllevångstorget. Eko-grönt på själva torget. Spädgris på Malmö Kötthandel. Även Viltspecialisten, med flera.
Du bor i Stockholm, men har en del av hjärtat i Malmö och har lovordat bland annat Bastard på din blogg. Vilken är din favoritkrog?
– Jag tycker att Malmö har sjukt många bra krogar. Gillar inte att peka ut favoriter, saknar Trio.
Tre redskap i köket du inte skulle kunna leva utan?
– Microplanerivjärn, mortel och Le Creuset-grytan.
När klockan är nio vet jag att man inte ska marinera pilgrimsmusslor, att söta italienska lakritspastiller har bättre kvalitet än rivna lakritsrötter (som är gott att göra te på eller ha till stekt purjo, anka och viltsåser), att hennes man serverar kaffe på sängen till henne varje morgon och att picknickpannkakor gör sig bäst med kall kyckling+currymajo+tjockyoghurt+strimlad selleri+salladslök+äpple. Jag säger bara: #frl

 

Twitternamn:
@foraretaffel, Hashtag: #frl

Lisa Förare Winbladh matbloggar på Taffel.se, har skrivit
i tidningar som Gourmet, SvD, Sydsvenskan och är grundare av projektet Matkaravan. Nu är hon aktuell med kommande boken Matmolekyler som hon skriver tillsammans med Malin Sandström (twitternamn: msandstr).
 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!