"The Pearl Of Africa visar hur transpersoner och homosexuella blandas ihop"

10:02 17 Apr 2015



När 28-åriga Cleo outades i ugandisk press 2013 tvingades hon gå under jord. Samtidigt som förföljelserna av QTBH-personer i landet eskalerade, inleddes arbetet med dokumentären The Pearl Of Africa, som följer Cleopatra Kumbugus kamp för rätten till sin kropp och sitt liv. 

The Pearl Of Africa tar avstamp i det uppmärksammade lagförslaget om livstids fängelse för samkönade relationer. Det är en serie korta dokumentärfilmer som André och Jonny Wallström ska utveckla till en fullängdsfilm.

Hösten 2013 högtidlighöll ryska QTBH-aktivister minnet av Dasja Stern. Hon förlorade sitt jobb, sin familj, sin bostad och till slut sitt liv till följd av de ryska antigaylagarna – för att hon var transkvinna. I The Pearl Of Africa får vi följa Cleo, Cleopatra Kumbugu, en kvinna vars historia på flera sätt speglar Dasja Sterns, med den stora skillnaden att Cleo överlevt. I första avsnittet får vi veta att hon förlorade sitt jobb, hon tappade kontakt med delar av sin familj och med sina vänner när tidningen Red Pepper 2013 outade henne som “homosexuell” tillsammans med landets övriga 199 “top homos”. Hon är en heterosexuell transkvinna och ett typexempel på hur homofobi och transfobi nästan alltid är oskiljaktigt förenade, och hur begrepp som “antigaylagar” som vi i svensk press så gärna använder, också drabbar transpersoner.

Vi möter Cleo för första gången när parlamentet just har röstat för den hårdare lagen som skulle ge livstids fängelse för samkönade handlingar 2013, och som gör det olagligt att inte tipsa myndigheterna om man känner till att någon inte är cishetero. Sedan lagförslaget presenterades 2009 har trakasserierna mot QTBH-personer eskalerat, enligt RFSL. QTBH-aktivister har outats i olika tidningar vid flera tillfällen och många har tvingats gå under jord, våldet drabbar fler och fler. Även myndigheternas förföljelse av QTBH-personer har ökat.

Strax därefter outades hon och tvingades gömma sig bakom grindar och neddragna persienner i flera månader, utan möjlighet att lämna huset. “People go hungry for days. And if the mob doesn’t get them, the hunger and the lack of access to anti-retrovirals, will surely kill them”, säger hon om livet för de andra 199 outade QTBH-personerna. Själv överlevde hon tack vare att hennes mamma kunde komma med mat. Till slut lyckades hon lämna landet och bosätta sig i Nairobi, Kenya, med sin pojkvän.

Cleo är ett tydligt exempel på hur transpersoner och homo- och bisexuella blandas ihop, och drabbas av samma homo- och transfobi i det straighta samhället. Den här sammanblandingen sker ju inte bara i Uganda, utan i hela världen, även i “upplysta” Sverige har vi fortfarande extremt svårt för det. Transpersoner kan som bekant vara både homo, bi eller hetero – men oförståelsen för transerfarenheten gör att många tror att en lesbisk transkvinna är hetero, och att man ser på heterosexuella Cleo som homosexuell eftersom hon har en pojkvän.

Det är samma sammanblanding som gör att att transpersoner så ofta osynliggörs som offer när vi pratar om “antigay-lagar” – det språket innebär att vi köper och accepterar homofobernas definitioner av kön och sexualitet. 

När vi har hört så mycket de senaste åren om transrevolutioner hit och dit, måste den här filmen vara en ögonöppnare. Om det nu skulle pågå en transrevolution, vilket jag betvivlar, är den begränsad till ett par länder. Kanske har Argentina kommit längst, där det inte finns några krav alls, varken på diagnos eller behandling, för att ändra juridiskt kön. Kanske är den ökade synligheten i västerländska medier ett litet framsteg, samtidigt som backlashen blir starkare när den högerkristna lobbyn i USA vänder blicken från "the gay agenda" till transaktivismen, samtidigt som de bidrar med både kapital och ideologi till Ugandas kamp mot QTBH-personer.

I The Pearl Of Africa berättar Cleo om attacker och misshandel, om ångest och självmordstankar. Hur de fysiska attackerna får henne att förlora själförtroende och bli deprimerad. “You’re basically a dead person living”, säger hon. Men vi får också följa hennes förhållande med Nelson, den straighta pojkvännen som inte fattade varför han hade känslor för henne redan innan transitionen. När de flera år senare återförenas föll bitarna på plats. Även för en transkvinna är det möjligt att hitta ett litet stycke lycka i Uganda, även om hon tvingats lämna landet för att kunna behålla det.

Här hittar du alla avsnitt av The Pearl of AfricaDet fattas fortfarande pengar till Cleos operation som är tänkt att genomföras i maj. Vill du vara med och hjälpa henne? Gå in här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!