"Transpersoner mer accepterade än homosexuella"

09:46 18 May 2015
In my dreams, my body decays, my skin crumbles and falls away. Beneath I’m feminine and free. But as I step out of my dream, I wake to this body, and carry on through hell.

I femte delen av the Pearl of Africa pratar Cleopatra Kambugu om hur homo- och bisexuella personer betraktas annorlunda än och transpersoner i Uganda – hon tänker sig att transpersoner efter transitionen är mer accepterade när de passar in i normaliteten som heterosexuella – men att folk däremot har extremt svårt för transpersoner innan vi transitionerat, och inte alls kan förstå en man med en “kvinnlig” kropp. Kanske vågar färre homo och bisexuella transpersoner transitionera i ett så homofobt samhälle som Uganda, kanske är det lättare att fortsätta låtsas vara hetero och bara försöka glömma dysforin?

Kulturen i Uganda, även om Cleo påpekar att man knappast kan prata om en homogen kultur, tillåter överhuvudtaget inte att man pratar om sexualitet. Saker som har med kön att göra är väldigt rigida, och allt som försöker sudda eller tänja de gränserna bemöts med aggressivitet men Cleo beskriver hur hon alltid vill motbevisa människor: ju sämre hon blev bemött desto mer vill hon göra motstånd - en förutsättning för att orka vara aktivist i alla samhällen.

Alla avsnitt av the Pearl of Africa hittar du här. Och här kan du läsa filmskaparnas blogg, de har precis dokumenterat Cleos könskorrigering i Thailand.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!