"Vanligt att transkvinnors män vill att de lever stealth"

08:00 8 May 2015“She worries about who I’m dating and if they really love me, or if they’re just adventuring with me. Cause she’s met my boyfriend and she’s like 'are you sure he actually loves you?' cause I’ve told her I’m openly transgender, and I don’t want to go back to what I used to be.”

Den fjärde delen av The Pearl Of Africa handlar om Nelson, Cleopatra Kambugus pojkvän. Eller make som han hellre vill kallas, även om de inte har någon laglig möjlighet att gifta sig.  Även i samhällen som Sverige, där vi tror att vi är så öppna och toleranta, är det vanligt att en transkvinnas pojkvän kräver att hon ska leva stealth, det vill säga vara tyst om sin transbakgrund, för att pojkvännen annars inte vågar vara tillsammans med henne. Transkvinnor accepteras i den mån vi passerar och inte avslöjar vår transstatus.

Men Nelson verkar vara modigare än många svenska män. “What makes him special is that he loved me before I transitioned, he sees me”, säger Cleo och fortsätter med att han dejtar en transkvinna i Uganda trots att han vet vad som följer på det. Som svårigheten att gifta sig så länge Cleo inte kan ändra juridiskt kön, och att samkönade äktenskap är olagliga. Som svårigheten att skaffa barn, och så risken för stigma och misshandel.

Här hittar du alla avsnitt av The Pearl of Africa. Läs också filmskaparnas blogg Creative North: Cleo har nu genomgått könskorrigering.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner