Maria Ramnehill: "Vad vill Far & Son åstadkomma med sin ryska bögklubb?"

15:50 16 Sep 2015

Vill du göra något för den ryska QTBH-kampen? Gör inte som Far & Son.

När duon, som består av Frej Larsson och Simon Gärdenfors, upptäckte att det finns en tomt på Åland som ägs av ryska staten bestämde de sig för att genomföra en aktion. Jag vet inte vad de hade tänkt åstadkomma genom att bygga upp en replika av en bögklubb från en tyvärr ännu inte bortglömd amerikansk komedi. Men jag antar att de, som de flesta andra, läser “bög” när de ser “HBTQ” och liksom inte tänker på att flator och transpersoner finns.

Ryssland är som alla vet ett land där förtrycket mot transpersoner, flator, bögar och bin blivit allt hårdare de senaste åren. Tidigare lokala repressionslagar i olika delstater ersattes av en nationell lag som förbjuder “propaganda för otraditionell familjbildning”, vilket leder till att inga lagliga Pride-marscher kan hållas och det blir närmast omöjligt att propagera för QTBH-personers rättigheter. Till följd av lagen har trakasserier och våld mot QTBH-personer eskalerat – du riskerar att förlora både jobb, familj och boende om du är transperson, homo- eller bisexuell. Och varken aktionens värde eller risken de utsätter sig för är i närheten av Irina Shumilovas och Alyona Fursovas lesbiska bröllop, det första i Ryssland, som var möjligt då en av dem är transkvinna med manligt juridiskt kön.

Ungefär samtidigt som Far & Sons bygge polisanmälts av tomtägaren verkar Elton John, som efterlyst ett samtal med den ryska presidenten, ha lurats av en falsk Vladimir Putin. Jag vet inte vad han hade tänkt säga, men det verkar i alla fall lite mer konstruktivt än att bygga en gayklubb på Åland.

Om de verkligen hade velat göra något för den ryska QTBH-rörelsen kunde de ha skänkt pengarna för byggmaterialet till ryska QTBH-organisationer. Och hållit käft om det. Men det är klart, då hade de inte GP, Aftonbladet, DN med flera skrivit tre artiklar var om deras bygge, och i slutet nämnt det nya projekt duon lanserar (och som jag inte tänker nämna här). Det framstår hur man än läser det som en billig PR-kupp, för de vet lika väl som jag att det här inte kommer att förändra någonting i Ryssland. Lika lite som Svenska Freds vagt homofoba PR-kupp i våras förändrade situationen för ryska QTBH-personer, samtidigt som den gav organisationen uppmärksamhet för sin egen fråga.

Men det allra värsta är inte att de bygger upp bögklubben Blue Oyster Bar, från den extremt homofoba filmen Polisskolan, eller att de förmodligen gör det för sin högst personliga vinning. Det värsta är att referensen är så jävla daterad. Det värsta är den totala smaklösheten i att referera till Polisskolan-filmerna. Kunde de inte åtminstone ha byggt upp Stonewall Inn?

Läs även: "Jag skiter i rätten att älska vem jag vill".

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner