Svenskproducerat på Spritmuseums brygga

21:16 29 Jul 2019

Sommaren på Spritmuseums brygga bjuder återigen på svenskproducerade drycker från hela Sverige.

Det började redan förra året. Spritmuseum öppnade upp sin nya brygga i Wasahamnen i Stockholm för att helt och hållet satsa på svenskproducerade drycker från olika tillverkare runt om i landet. Och denna sommar blir det återigen svenskproducerat på bryggan. Allt från öl och vin till gin och brännvin kommer serveras av årets sommarvärdar.

Vi har pratat med Petter Nilsson som är ansvarig för restaurangen.
– Vi tycker att det är viktigt att belysa vad som sker i dryckessverige nu och hoppas att vår brygga kan lyfta fram aktualiteten.

Bara under de senaste åren har Sveriges dryckesproducenter ökat med nästan 200 stycken. Och Spritmuseum bestämde sig redan förra sommaren för att bli en plats där dryckeshantverkarna har möjlighet att visa upp sina drycker och berätta om produktionen.
– Vi har genom museet ganska bra koll på de nya producenterna som finns och vi vill ju också gärna vara en plats för dem. Till de som är representerade i vårt sortiment ställer vi frågan om de är intresserade av att stå som värdar. Sedan är det vilja, tid och kreativitet bland producenterna som sköter urvalet, berättar Petter Nilsson.

Nordic Kiwi Brewers, Tevsjö Destilleri, Apex Brewing Company och Värmdö Bryggeri har under juni och början på juli redan startat igång sommaren. Men under resten av juli gästas bryggan av ölbryggerierna Tempel Brygghus från Uppsala, och Fermenterarna från Strömstad. Och i augusti kommer Idunn Wine med sina blåbärsviner från Norsjö, Kyrkeby Bränneri med potatisbrännvin från Småland, och Snausarve Gårdsbryggeri med olika öler från Gotland. Och det gäller att passa på. Vissa drycker går endast att köpa under gästspelen på bryggan, annars finns de bara att hitta lokalt hos producenterna.

Rålunds blåbärsviner tillverkas i Norsjö i Västerbotten sedan 2012 av vintillverkarna Idunn Wine. Den 1 augusti gästar de bryggan och bjuder, om vi har tur, på det senaste tillskottet i deras sortiment – lingonrosé. Näst sist ut är Kyrkeby Bränneri. Kyrkeby har tillverkat brännvin på sitt lilla bränneri i Småland sedan urminnes tider. Eller i alla fall sedan slutet på 1700-talet då Kung Gustav III personligen gav Kyrkeby tillstånd att bränna sprit. På deras meny finns bland annat Ettan, ett rent potatisbrännvin på citron, enbär och kummin.

Den 29 augusti gästas bryggan av det ungefär ett år unga Snausarve Gårdsbryggeri från Gotland. Med alla olika sorters öl i sitt sortiment blir de sist ut att gästa Spritmuseums brygga. Spritmuseums brygga har öppet varje dag från klockan 12 (om vädret tillåter).

Kommande bryggvärdar:
1 augusti: Rålunds Viner (Idunn Wine)
10 augusti: Kyrkeby Bränneri
29 augusti: Snausarve Gårdsbryggeri

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!