Så blir den nya matfestivalen Foodstock

21:06 29 Jul 2019

Niklas Ekstedt hyllar mathantverket med Fjäderholmarnas nya matfestival.

Mat, mat, och mera mat blir det på agendan när Niklas Ekstedt arrangerar matfestivalen Foodstock på Fjäderholmarna under sommarens sista dagar. Temat är hantverk och festivalen är en hyllning till resan bakom den vilda nordiska gastronomin, och det internationella mathantverket.

Det är i månadsskiftet augusti och september som Fjäderholmarna i skärgården förvandlas till årets matmecka när första upplagan av gastronomifestivalen Foodstock går av stapeln. Bakom initiativet står Niklas Ekstedt som sedan tidigare driver stjärnrestaurangen Ekstedt, vinkafét Tyge & Sessil och restaurang Hillenberg.
– Inspirationen kommer från matfestivaler i andra länder som jag varit på. Och så kände jag att det skulle vara kul att arrangera en festival i Stockholm. Vi tittade lite på olika alternativ men tyckte det var kul att göra det i skärgården. Jag tror det kan bli en magisk plats att vara på.

Vilka vänder ni er till?
– Alla. Festivalen är väldigt bred, det finns något för alla. Både andra kockar och vem som helst som är intresserad av mat.

Festivalen är en hyllning till likväl det nationella som det internationella mathantverket. Och syftet är att visa upp resan bakom den färdiga rätten som läggs på tallriken. Genom konceptet Four Hands Menu bjuds gästerna på en blandning av svensk och utländsk matkultur när två kockar från två olika restauranger möts i köket för tillammans skapa en lunch- och middagsmeny.

Four Hands Menu är ett begrepp inom matvärlden där två kockar träffar varandra för att laga mat tillsammans.
– Det kommer vara den mest exklusiva upplevelsen på ön. Tanken är att skapa ett möte mellan en nationell kock och en internationell kock som tillsammans sätter ihop egna rätter.

Först ut under lördagen blir den Stockholmsbaserade restaurangen Gastrologik som möter Berlinkrogen Ernst. Båda med Michelinstjärnor på sina meritlistor. Tillsammans ska de skapa en alldeles egen Four Hands Menu. Gastrologik som drivs av Anton Bjuhr och Jacob Holmström har i flera år legat i framkant på den nordiska krogscenen. Och Berlinrestaurangen Ernst som slog upp sina dörrar 2017 med kockarna Dylan Watson-Brawn och Spencer Christenson i spetsen är idag den svåraste restaurangen att få bord på i Berlin.
– Vi ville vi ta de mest spännande namnen för att skapa de mest spännande mötena, säger Ekstedt.

På söndagen blir det Daniel Berlin från restaurang Berlin i Skåne som gästar Foodstocks Four Hands Menu tillsammans med kocken Mehmet Gürs från restaurang Mikla i Istanbul. Daniel Berlin har med sin tvåstjärniga krog Berlin hyllats flera gånger för sitt nytänkande inom nordiskt mathantverk. Stjärnkocken Mehmet Gürs har en lång karriär bakom sig, och inte att förglömma restaurang Mikla som är listad som en av 50 bästa i världen.

Utöver Four Hands Menu. Vad kommer ni att bjuda på?
– Så mycket olika grejer. Det kommer vara massa olika personer med olika idéer. Till exempel Olivier Campardou från Atelier Soba i Paris. Han kommer visa upp hela processen av sina berömda sobanudlar. Sen kommer det även lite folk som gör annat än bara mat. Bland annat Julia Kalthof som tillverkar yxor.

Andra gästspel på festivalen är matbloggaren Zeina Mourtada från Zeinas Kitchen, restaurangprojektet Garba med kockarna Marion Ringborg och Linn Söderberg, och Jenny Neikell, även känd som Surtanten med sina syrade grönsaker.

Vad står Foodstock för?
– Det står för någonting helt nytt. Men själva namnet är såklart en referens till Woodstockfestivalen från 1960-talet.

Förmodligen blir Foodstock lite lugnare än den berömda musikfestivalen Woodstock som skapade stora rubriker när det begav sig. Men engagemanget är minst lika starkt. 

Förutom Four Hands Menu, pop-ups och gästspel från andra krogar kommer Foodstock under helgen kunna bjuda på två stora banketter med helt andra menyer. På lördagen är det Niklas Ekstedt själv som bjuder in till lunch och middag tillsammans med brittiska kocken Tomos Parry, ägare av restaurang Brat i London. Och på söndagen är det dags för Paul Svensson med sin matfilosofi att tillsammans med Ruth Osborne och Christoffer Ekman från pop up-restaurangen Retaste att skapa menyn till banketten.

Till Fjäderholmarna och Foodstock tar man sig lättast med färja från Slussen, Nybrokajen eller Nacka Strand.

Foodstock håller på mellan den 31 augusti och den 1 september

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2019.

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!