Allt du behöver veta inför Stockholm Pride 2019

10:55 26 Jul 2019

Den 29 juli till den 3 augusti är det dags för Stockholm Pride. Här är allt du behöver veta inför Nordens största pridefestival.

Icona Pop, Pussy Riot och Melanie C är några av årets gäster under Stockholm Pride. Och snart är det dags. Den 29 juli drar den sex dagar långa folkfesten på temat Vi Behövs igång igen. I Pride House på Clarion Stockholm i Skanstull börjar veckan med seminarier, workshops och samtal, och fortsätter ända fram till fredag.

Under onsdagen öppnar Pride Park på Östermalms IP och bjuder då på cabaret-dragshow med Spice Girls-medlemmen Melanie C tillsammans med klubb-cabaret-kollektivet Sink The Pink. Invigningen bjuder dessutom på svenska elektroduon Icona Pop som under kvällen tar över stora scenen inne på festivalområdet.

Det är Pride Park som är festivalens hjärta. Där finner du, förutom utställare, restauranger, foodtrucks och givetvis alla scener, även det separata området Kinkykvarteret som riktar sig till de som är intresserade av läder, BDSM och fetischism. Men där är det, till skillnad från resten av området, 18-årsgräns.

På fredagen, den 2 augusti, är det Village People som tar över scenen inne på festivalområdet. Då blir det hits som YMCA, In the Navy och Go West.

På prideveckans sista dag, lördag den 3 augusti, är det i vanlig ordning den traditionsenliga Prideparaden som går av stapeln. Paraden tågar genom centrala Stockholm med över 45 000 deltagare och avslutas sedan i Pride Park. Där är det Weather Girls och Pussy Riot som blir sist ut och stänger festivalen.

Discogruppen Weather Girls gjorde sig ett namn på musikkartan under 1980-talet med hiten It’s Raining Men. Och Pussy Riot är det ryska punkbandet och aktivistkollektivet som de senaste åren har skapat stora rubriker i samband med sina regimkritiska aktioner i Ryssland. Förra sommaren överraskade gruppen med att storma planen och highfiva Kylian Mbappe mitt under pågående VM-final. Men redan 2012 blev de världskända efter att tre medlemmar fängslats för huliganism efter en aktion i en kyrka i Moskva. Så sent som i februari gästade de Fasching i Stockholm för ett kontroversiellt musikperformance. Nu återvänder de till Stockholm för ett exklusivt framträdande under Stockholm Pride.

Tar sig till Pride Park gör man lättast med kollektivtrafik eftersom antalet parkeringsplatser kommer vara begränsade. Dessutom kommer Stockholm Pride anordna en egen festivalbuss som går mellan Stockholm Central, Stockholm Pride Park och Pride House.

För att komma in på Pride Park krävs armband. Ett veckoband kostar 600 kronor fullt pris och 450 kronor reducerat pris.

Hela programmet finns att hitta på Stockholm Prides hemsida www.stockholmpride.org.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!