Teatergrillen.

Sundsvalls krogliv kokar

13:39 15 Sep 2016

Knaust Hotell, Melody MC och Giffarna är det som många förknippar med "Norrlands huvudstad" Sundsvall. Men vad kanske färre vet om är att kroglivet de senaste året fått sig en rejäl renässans.

För inte alltför många år sedan bestod Sundsvalls krogliv av en handfull helt okej restauranger, några sportbarer och ganska många kaféer. Men mycket, och då menar vi mycket, har hänt sedan dess. Bara under de senaste åren har ett flertal namnkunniga krogar öppnat och trenden verkar inte vända –tvärtom fortsätter det som ett lokomotiv tvärsigenom stadskärnan. Vi tog ett snack med eldsjälen och krögaren André Berglund som öppnat inte mindre än tre restauranger på mindre än tre år.

Vad har hänt?
 – Intresset för mat och dryck har ökat fruktansvärt mycket, folk gillar att laga mat hemma och förväntar sig därför också mycket mer när de går ut på krogen. De är produktintresserade också och bryr sig mycket mer om vad de stoppar i sig.

Vad tror du ligger bakom den här trenden?
– Media bland annat, som matlagningsprogram och liknande. Men Sundsvall har växt mycket med de etableringarna som har öppnat senare år. Det märkte vi när vi öppnade Udda 2013. Sundsvall har tidigare varit en klassisk "bankad biff och bea eller kinamat"-stad. Nu funkar mer konceptrestauranger också.

Är Sundsvallsborna mottagliga för den här utvecklingen?
– Absolut. Tidigare kunde man åka till Stockholm och äta en god middag, men när man var hemma köpte man en färdig köttbit på Ica. Nu går folk ut och det märks att den sociala biten är viktig också. Vi ser till exempel en jättetydlig trend att folk går ut mer på vardagar och äter. Kommunen är också medgörliga och vi har även bra samarbete med alkoholmyndigheten, det är inte lika byråkratiskt som tidigare.

Berätta om Teatergrillen.
– Jag har ju drivit med bankad biff och bea sedan jag öppnade Udda, men nu har jag gett mig fan på att göra den just den bästa bankade biff och bean. Teatergrillen är ett modernt stekhus, men allt behöver inte vara så tillkrånglat. Jag tycker att man märker att fine dining-eran är på väg bort. Vi vill köra befintliga saker men göra det jävligt bra, vi ska ha stans bästa hamburgare och råbiff. Och produkterna får tala mycket för sig själva. Bra skit helt enkelt.

Teatergrillen har öppet onsdagar till söndagar för middag och måndag till fredag för lunch. André säger sig själv vilja få igång just söndagarna i stan, då det fortfarande är framför allt kinarestaurangerna och sportbaren som har öppet.
– Jag går själv ibland på Blå Kina fortfarande, eftersom jag mest har möjlighet att gå ut på söndagar. De har ändå varit bra i 25 år. Annars är det förutom våra ställen till exempel Casinot och Invito som är bra.

Var hittar ni som krögare inspiration?
– Vi åker mycket med våra leverantörer både inom och utanför Sverige, både jag och mitt köksmästarteam. De hjälper varandra på vardera ställe och är ansvariga på sitt egna. Hela teamet är väldigt innovativa och matintresserade överhuvudtaget och vill hjälpa driva staden framåt matmässigt.

Några Sundsvallskrogar att hålla ögonen på: 

En liten krog
Trädgårdsgatan 5, enlitenkrog.se

Udda Tapas
Esplanaden 17, uddasundsvall.se


Nybrogatan 16, rasundsvall.se

Verket
Trädgårdsgatan 31, scandichotels.com/sundsvallcity

Apa
Storgatan 33, restaurangapa.se

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!