Två indiska restauranger har nyligen sett dagens ljus på Södermalm. Båda drivs av, inom branschen, tämligen välkända krogentreprenörer. Och båda har sina rötter i Heleneborgsgatans superindier Indian Garden.
Bland Stockholms indier har Indian Garden länge stuckit ut som ett självklart val för den kräsne currykonnässören. Nu relanserar den flerfaldigt belönade restaurangen en filial på Västgötagatan bakom Skrapan. Den nyrenoverade restaurangen rymmer inte mindre än 170 sittplatser och omfattar förutom restaurangdelen även ett Chef’s table och en separat VIP-del. Denna heter kort och gott Karim’s och har fått sitt namn efter restaurangens kökschef och ägare Karim Rezaul. Karim kom till Sverige från Bangladesh som 19-åring och köpte 1996 Indian Garden efter att ha jobbat på ett par andra indiska Stockholmskrogar. Han har sedan dess fått ett flertal utmärkelser och 2010 vann han det välrenommerade brittiska priset Curry Life Award.
Blott ett stenkast ifrån kvarteren runt Skrapan, på Hallandsgatan 24, ligger nyöppnade Restaurang Ris. Bakom restaurangen står bland annat Papel Khan som också han både härstammar från Bangladesh och har ett förflutet på Indian Garden. Med Ris satsar han på att bli den första bengalisk/indiska restaurangen som erbjuder Deshirätter på ekologiska köttråvaror. På menyn finns därför bland annat ekologisk kyckling från Bosarp gård, hängmörad biff från Bonna Kött och hängmörat lamm från Ervalla gård. Både nyfödda Ris och nyrenoverade Indian Garden öppnade för allmänheten i slutet av november.
Pelle Tamleht
Indian Garden
Västgötagatan 18, tel 640 74 30,
indiangarden.se. Öppet: mån–fre 11.00–14.30, 16–22, lör 14–23, sön 14–22.
Ris
Hallandsgatan 24, tel 640 99 06,
restaurang-ris.se. Öppet: mån–tors 10–23, fre 10–00, lör 15–00, sön 15–22.