Foto: Rebecka Bjurmell

Sneakermarket tar över på tredje lång

11:51 15 Mar 2019

Till helgen fylls Auktionsverket Kulturarena med streetwear och sneakers i Sheltas regi.

Göteborgarna älskar sina kicks och på lördag finns det chans till en ny sneaker-romans. Auktionsverket Kulturarena på Tredje Långgatan tas över av sneaker- och streetwearbutiken Shelta som kör sitt nu etablerade koncept med en marknad där både företag och privata samlare säljer av sina snygga grejer. På lördag den 16 mars öppnar de upp under dagen mellan 12-17 för att man ska kunna shoppa loss, och på kvällen styr de upp för efterfest i samma lokal. Vi snackade lite med Leon och Foad som är med och styr upp hela kalaset.

Hej Leon och Foad! Shelta Sneaker Market har körts ett par gånger nu, hur kom det sig att det startades?
Leon: Det började med en tanke att göra ett kul event och samtidigt höja sneaker- och streetwearkulturen här i stan. Efter lite planering och ett möte med André, grundaren av Shelta, så kom vi fram till att ”Shelta Sneaker Market” var det vi skulle börja jobba på. Jag ville skapa en kul plattform för likasinnade och nyfrälsta men även för en helt ointresserad person. Alla ska kunna samlas, ha kul och ta del av communityn på SSM (Shelta Sneaker Market). Samtidigt som streetwear och sneakers tar allt större plats i modevärlden uppstår även allt mer fack och stämplar, vad som är inne/ute, rätt och fel ur "modeperspektiv" vilket man helst vill slippa och istället fokusera på vad man själv tycker är trevligt. På SSM är det 0 bajsnödig prestige utan endast härligt häng, good vibes och en del nörderi.

Hur har intresset för streetwear utvecklats i Göteborg under de senare åren?
L: Jag skulle vilja säga att intresset för streetwear och specifikt sneakers har ökat ganska så rejält, och det finns nog många anledningar. Det har blivit mycket mer normaliserat, för några år sedan blev man tex nekad på vissa klubbar om man bar "gympadojjor". Sen har jag svårt att se att folk kommer gå tillbaka till högklackat och platta skor då det är fullständigt orimligt när sneakers är det bekvämaste att ha på foten, haha. Hiphop som är en stor faktor i sneaker- och streetwearkultur har ju även gått och blivit världens största musikgenre så att det blir ett inflytande i samhället är ju oundvikligt. Många av de skor som är populärast just nu är ofta samarbeten mellan just hiphop-artister och etablerade skomärken.

Sen ett konkret exempel på hur mycket scenen har växt i just Göteborg är att vi sedan start har varit tvungna att byta till större lokal varje år och har köer som sträcker sig flera 100 meter vid öppning. Vi har dock jobbat mycket på att kunna förbättra flödet av folk i år för att slippa långa köer och väntetid.

Vilka är det som säljer varor hos er?
L: Alla möjliga! Först och främst är det privatpersoner som ställer ut. En minst sagt salig blandning, allt från folk med samlingar på 100-tals med skor som innehåller de mest eftertraktade och sällsynta skorna jag någonsin skådat. Sen har vi även det goda kompisgänget som passar på att rensar sina garderober och kanske få cash över till nya kläder och skor. Det kommer även vara folk på plats som gör specialdesignade skor, sen finns det även några företag som ställer ut sina produkter till bra priser och mycket mycket mer.

För riktiga street- och sneakernördar, hur exklusiva grejer kan man hitta hos er?
L: Om man säger så här, förra året såg jag skor jag inte ens kunnat drömma om att ens vara i samma rum som. Även kläder. Sen ligger inte all fokus på just exklusiva grejer utan vi försöker skapa en härlig blandning, vi vill att loppiskänslan ska vara stark på detta event. Jag personligen kommer sälja gamla skor och kläder som inte längre får så mycket kärlek och gjort sitt. Målet med SSM är att stärka comunityn och skapa ett forum så vi ser till att det finns något för alla. 

Efter sneakermarknaden har ni ju en efterfest planerad också. Berätta om vilka som spelar där!
Foad: Det är min cue! Efterfesten kommer att vara i samma lokaler som marknaden, Auktionsverkets Kulturarena, mellan 21-02. Line-upen lyder som följande: Guleed spelar live och så kommer det att vara de bästa dj-seten från Assia Dahir, Melina Do Rosario, Deejay ILL och Top Shotta Sound. Det kommer bli skitbra! Ja är så glad att få husera Guleed på sin albumturné med en av årets absolut bästa fullängdare, 50 grader i februari. Sen så kommer det att hända mycket löpande under kvällens gång – allt från att våra samarbetspartners tar med sig mer eller mindre en lekstuga till en och annan överraskning. Allt detta för en ynka hundring! Haha nu låter jag som en tv-shopssäljare men det är hur bra som helst ju!

Hur tycker ni att Auktionsverket Kulturarena fungerar som festlokal?
F: Jag har varit på ett par fester där nu och tycker det funkar skitbra, det är stort och pampigt! Det var ju en klubb på Auktionsverkets Kulturarena som vann ert Göteborgspris för Årets Klubb så ni om några borde veta!

Kommer ni att köra detta konceptet fler gånger tror ni?
F: Självklart!

Läs mer om dagsevenemanget här och efterfesten här.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!