”Smaken sitter i djuret och fettet”

Adam Wladis 13:48 31 May 2013

burgersson5.jpg
Foto: Adam Wladis

Snacka om ketchupeffekt. Möjligheten att för en rimlig peng få en välgjord burgare med egenmalt kött har länge varit obefintlig, men nu börjar det röra på sig. Flippin’ Burgers krattade manegen i huvudstaden, men inom loppet av fyra månader kommer nu även Göteborg att ha begåvats med två ambitiösa burgarhak.
Burgersson slog upp dörren mot Skanstorget för bara ett par veckor sedan. De båda barndomsvännerna Björn och Johan har rest runt i världen och provätit burgare, testat köttblandningar och brödrecept, byggt om lokalen under våren och tillverkat möbler med till stora delar återvunnet material samt bloggat entusiastiskt om allt detta. Att de valde Skanstorget för sin drömkrog är ingen slump.

– Vi gillar verkligen området, läget mellan Vasa och Linné ger en skön mix av människor. Ska vi få det här att fungera är det kvalitet som gäller, vi kan inte räkna med några turister som droppar in här.

Johan är utbildad kock och krogräv, Björn har jobbat som privatrådgivare på bank, men han tänker definitivt inte bara ägna sig åt att räkna pengar.

– Nej, tanken är att vi gör det här tillsammans för att vi har jäkligt kul, vi ska kunna göra allt. Det är en stor fördel med att öppna ett burgarställe, allt är inte så superseriöst, vi kan ju till exempel klä oss som vi vill, säger han och skruvar på toppluvan.

Fast jo, burgarnas smak är seriösa grejer. Med den i detalj framprovade blandningen av högrev, bringa, bog och lägg säger man sig ha nått perfektion.

– Vi har hittat en balans i smaken för varje burgare på menyn, vi är supernöjda. Smaken sitter i djuret och fettet, vi trycker in 20 procent fett när vi maler det, och vi har koll på vilka gårdar som levererat vårt kött.

Så långt nykomligen vid Skanstorget. Men redan i september är det dags för nästa hamburgerhak i Göteborg. När charmigt kaotiska nattklubben Orgia på Storgatan efter sommaren går i pension kommer lokalen att byggas om, bli lite rymligare samt byta namn till Butcher’s Market och enligt köksmästare Coffe Holmström servera autentiska burgare med roliga tillbehör. Precis som kollegorna på Burgersson är köttblandningen extremt viktig.

– Köttets smak och brödet, det är det som skiljer en riktig burgare från skräp. Men det är vi själva som skapar reglerna för hur den perfekta burgaren smakar.

Såväl Burgersson som Butcher’s Market kommer att servera både öl och milkshake till sina burgare, och det finns en hel del likheter i tänket hos dem båda. Men ingen av de inblandade är oroliga för konkurrens, båda gläds istället åt utvecklingen.

– Det är på tiden att staden får en rejäl dos burgarkultur, vi ska åter-upprätta respekten för burgaren, säger Björn.

Burgersson öppnade på Skanstorget 4 den 16 maj och finns på burgersson.se

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.

Senaste krogrecensionerna i Göteborg

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!