Släpp taget om prinskorvarna

16:09 18 Dec 2014
Så var den här, årets sista månad. En årskrönika hade varit på sin plats, men då detta är mitt första nummer som krogredaktör för Nöjesguiden Malmö/Lund lämnar jag det åt er fantasi. Något som däremot är värt att belysa är att julen är oroväckande nära och i och med detta hörs ömsom plågade suckar och förväntansfulla glädjetjut från folk runtomkring. Det är inte helt oväntat julbordet som är föremål för känslostormarna. Julen är som bekant en helt hopplös högtid matmässigt för de flesta vegetarianer då majoriteten av julfirarna håller prinskorvarna i järngrepp. Låt oss säga att det finns skäl att överväga en uppgradering av julmaten. Kanske till och med gå så långt att slopa en och annan gammal dammig tradition för något mindre barnmatsaktigt men inte för den sakens skull mindre festligt? Med detta sagt tycker jag att vi brakar igång december med en lista – inte över Malmö och Lunds bästa julbord, utan över fem vegetariska julbordsbubblare. Happy holidays!
 

Bäst just nu

1. Brysselkål med hasselnötter
Om du har en dålig relation till brysselkål har du tillagat dem fel. Bryn brysselkål i smör tills de mjuknar och ös på ett par matskedar sirap när de fått lite färg. På med flingsalt och en skur rostade hasselnötter innan servering. Varsågod för nytt beroende.
 
2. Insalada di Rinforzo
Italiensk julbordsklassiker för den sanna hordern: så länge du använder steriliserade lufttäta burkar kan du spara hur länge som helst. Olika grönsaker med bra krispighet (typ paprika, blomkål och lök) delas i bitar och landar i en 1-2-3-lag tillsammans med grovmalen svartpeppar och ordentligt med olivolja. Käka som tillbehör till precis allt.
 
3. Rostade vita bönor
Vanliga vita bönor i tetra. Jaha? Vad kan man hitta på med dem då? Det ska jag berätta för er nu, helt gratis. Häll av bönorna i ett durkslag, slå ut på en plåt tillsammans med några stadiga klickar smör. Baka i ugnen på 200 grader i runt 20 minuter. Du kommer inte att tro dina ögon, som Buzzfeed skulle ha uttryckt sig.
 
4. Tryffelstuvad kål
En helig treenighet av ingredienser signerad Mannerström. Strimla kålen fint (jag gillar spetskål till detta), koka ner tre deciliter grädde till hälften, salta och stuva kålen i fem minuter. Ös på med tryffel av den variant ekonomin tillåter.
 
5. Cava och granatäpple
Sist men inte minst en klarröd drink i julens anda. Banka kärnorna ur ett halverat granatäpple och pressa ur saften, häll upp cava i dina favoritglas och toppa med en tesked granatäpplejuice i varje. Skål!
 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna.